Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos/2022 Ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi açıkla masına göre; Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %4,34 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %99,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %142,42 ve on iki aylık ortala malara göre %89,02 oranında artış kaydedildi.
* * *
Sektörler itibarıyla bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %6,89 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %4,34 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %1,24 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde %12,81 azalış, tek yıllık bitkisel ürünlerde %4,58 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %1,99 artış olurken, Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %75,12 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve %77,34 ile yumuşak çekirdekli meyve ler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %255,52 ile lifli bitkiler ve %196,55 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.
* * *
Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, %22,00 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve %19,86 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise %9,27 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler ve %8,80 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar olurken, Ağustos 2022'de, endekste kapsanan 86 maddeden, 35 maddenin orta lama fiyatında azalış, 47 maddenin ortalama fiya tında ise artış gerçekleşti. Çok tabii olarak TÜİK Ağustos/2022 Ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat En deksi verileri analiz edildiğinde; bir önceki yılın aynı ayına göre %142,42 ve on iki aylık ortala malara göre %89,02 oranında artışın gerçek leşmesi yanında tarım ürünleri yetiştiriciliğinde öne çıkan temel girdilerden en fazla kullanımı olan motorine ve dolayısı ile akaryakıta yapılan zamların süreklilik arz etmesi sebebiyle önümüzdeki dönemler için tarım ürün leri genelinde aynı paralelde fiyat artışları görülebilir.
* * *
olarak,bu arada geçen zaman içinde tarım sek törü ile hayvancılık sektörlerindeki girdi maliyetleri nin daha da artmış olması bir taraftan kârlılığın azal masına yol açarken,öte yandan da bu iki sektörde de ortaya çıkan bildik sıkıntılar nedeniyle ortaya çıkan daralma ların yarattığı arz-talep istikrarsızlığının arz aleyhine dönmesinin getirdiği olumsuzluklar da göz önüne alındığında; önümüzdeki aylarda tarım ve hayvancılık ürünlerindeki fiyat artışlarının kaçınıl maz olabileceği yönünde öngörüler bulunmaktadır. Özellik le buna çarpıcı bir örnek vermek gerekirse; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güven lik Kuru mu’nun (SGK) verileri aslında problemin kaynaklarına ilişkin önemli bilgiler vermekle birlik te; Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azalırken,tarım alanları da son 18 senede yüzde 12,3 düştü. Sebze bahçeleri alanı ise aynı dönemde yüzde yaklaşık 15 küçülme olması durumu tam olarak açık lamakta dır.Alınabilecek önlemler dizininde artan de mografik nüfus durumuna göre tamamen talep duru munu karşılayabilecek şekilde hem tarım hem de hayvancılık sektörlerinde girdi maliyetlerinin artışına çözüm bulu narak kârlılık oranı artışı ile üretim artışının teminine gidilmesi büyük önem taşımaktadır.