TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ARALIK/2021 AYI SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ BELLİ OLDU

Abone Ol

Küresel pandemi Covid-19 salgınının geçe yıldan bu ayana çeşitli varyantlarla mutasyona uğraması sonrası bu defa daha bulaşıcı olan omicron varyantının hızla yayılma içine girdiği bu dönemde diğer iktisadi kırılganlıkların da eklenmesiyle mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında Kasım ayına göre; hizmet sektöründe %0,5, perakende ticaret sektöründe %0,4 ve inşaat sektöründe %3,9 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, Aralık 2021

* * *

Bu anlamda mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Kasım ayında 119,4 iken, Aralık ayında %0,5 oranında azalarak 118,8 değerini aldı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi %1,6 azalarak 121,2 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi %0,2 azalarak 117,1 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise %0,3 artarak 118,1 oldu.Diğer taraftan mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Aralık ayında %0,4 oranında azalarak 121,5 değerini aldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi %2,4 artarak 133,6 oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi %2,9 azalarak 96,9 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise %1,3 azalarak 133,8 oranına düştü.Öte yandan diğer bir gösterge olan mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 93,6 iken, Aralık ayında %3,9 oranında azalarak 90,0 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi %3,2 azalarak 79,2 oldu. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %4,4 azalarak 100,9 değerini aldı.

* * *

Sonuç olarak,lokomotif sektör durumundaki inşaat sektöründe Aralık ayında girişimlerin %52,0'ı faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %48,0'ı ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; "finansman sorunları" Kasım ayında %28,6 iken Aralık ayında %33,8, "talep yetersizliği" Kasım ayında %19,6 iken Aralık ayında %17,3 ve "diğer faktörler" Kasım ayında %13,3 iken Aralık ayında %18,9’a yüksel di.Endeksler itibarıyla hatırlatmak amaçlı okuyucularımı zı bilgilendirmek gerekirse; Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir.Gelinen son noktada özetle piyasalarda hüküm süren resesyon(durgunluk) dalgası nedeni ile izlenen talep yeter sizliğinin stagflasyon(durgunluk içinde enflasyon) dalgası ile birleşme ihtimalinin belirmesi bu durgunluğun aktif pozisyonda yukarı yönlü yapışkan olan yüksek enflasyonun daha da artmasına işaret ediyor.Bu kapsamda Aralık ayı içinde inşaat sektörü endeksindeki yukarı yönlü kıpırdanma iyi bit gelişme olarak algılansa da bu düzelmenin önümüzdeki aylar itibarıyla istikrarlı bir seyir izlemesi gerekiyor.Yeni yılınızı Şafak Gazetesi olarak kutlar refah ve mutluluklar getirmesi temennilerimizle esenlikler dileriz.

KAYNAK;Aralık/2021 Ayı Sektörel Güven Endeksleri (TÜİK)