Son duruma göre alınan bilgiler kapsamında cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 5 milyar 336 milyon dolar artarak 7 milyar 112 milyon dolara ulaştı.Bu yönde TCMB’den yapılan açıklamaya göre de on iki aylık cari işlemler açığı 20 milyar 223 milyon dolar olarak kayda geçti. TCMB’ınca bu kapsamda yapılan açıklamada “ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 6.425 milyon ABD doları artarak 8.333 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur.” Denilirken,Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 1.251 milyon ABD doları fazla vermişken, bu ay 1.487 milyon ABD doları fazla verdiğine yer verilmiştir. Bu arada hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 975 milyon ABD doları artarak 1.631 milyon ABD dolarına yükseldiğine değinilirken;hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 891 milyon ABD doları artarak 1.494 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiş olduğu açıklanmıştır.
* * *
Hal böyle iken, birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 190 milyon ABD doları azalarak 360 milyon ABD doları olarak gerçekleştiğine de yer verilirken;Bir önceki yılın aynı ayında 26 milyon ABD doları net giriş kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde, bu ayda 50 milyon ABD doları net çıkış olarak gerçekleştiğine vurgu yapılmış tır. Finans hesabı yönünden gerçekleşen tabloya bakıldı ğında ise; doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişlerin 516 milyon ABD dolar olarak gerçekleştiği açıkla nırken,portföy yatırımları 766 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 352 milyon ABD doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 98 milyon ABD doları net satış yaptığının izlendiği belirtilmiştir.
* * *
Diğer taraftan Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 104 milyon ABD doları net geri ödeme, diğer sektörler ise 500 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştiğine değinilirken; diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1.651 milyon ABD doları net azalış kaydettiğine yer verilmiştir.Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 79 milyon ABD doları ve Türk Lirası cinsinden 117 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 196 milyon ABD doları net artış kaydedildiği açıklanmıştır.
* * *
Sonuç olarak,Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 496 milyon ABD doları ve 84 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmişken, diğer sektörler 83 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirildiği belirtilerek;Resmi rezervlerde bu ay 942 milyon ABD doları net azalış gözlenmiştir.” Şeklinde İfadeleri ile açıklama getirilmiş tir. Bu yöndeki en son cari işlemler açığına dair mevcut durum değerlendirildiğinde; Cari işlemler ve finans hesabı olarak ikiye ayrılan ödemeler bilançosu, cari açığın durumunun izlenmesinde önem taşımaktadır. Finans hesabını doğrudan yabancı sermaye yatırımları, portföy yatırımları vb döviz girişleri oluşturmaktadır. Söz konusu yatırımlar, kâr transferleri, cari işlemler hesabının diğer gelirler bölümünde yer almaktadırlar. Finans hesabının görevi, cari işlemler açığının finansmanını sağlamaktır. Eğer finans hesabıyla sağlanamadığında net hata ve noksan hesabıyla, onunda yetmediği durumlarda resmi rezervlerle kapatılmaktadır.Mamafih gelinen noktada cari işlemler açığının azaltılabilmesi için turizm gelirlerini teşvik edici politikaların geliştirilmesi, ihracatın arttırılması ve ithalatın bastırılması(Yurt dışından ithal edilen ara mallarının Yurt içinde üretilme si)yüksek katma değerli ihracata dönük yüksek teknoloji üretmek suretiyle cari açığın sürdürülebilirliğindeki zayıf formu, ancak güçlü forma dönüştürebilecektir.