Bilindiği gibi TÜİK, geçen ay paylaştığı Ekim 2019 verilerinde, işsizliğin önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8’lik artışla yüzde 13.4 yükseldiğini açıklamıştı.Bu arada son alınan bilgi lere göre de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), işsizliğin 0.2 puan artacağını tahmin ettiği belirtiliyor.Bu kapsam da Türkiye Odalar Borsalar Birliği Sosyal Politika lar Merkezi (SPM) 10 Şubat’ta açıklanacak Kasım 2019’da işsizliğin yüzde 13.6’ya yükseleceğini bildirmesi de sürpriz olmadı. Merkeze göre aynı dönemdeki tarım dışı işsizlik oranı da 0.1 puan artarak yüzde 15.8 olacak. İstihdam oranının da 0.6 puan azalarak yüzde 45.3 düzeyine ineceği belirtilirken,sanayi istihdamının ise 5 milyon 728 bin kişiye çıkacağı öngörülüyor.
* * *
Ülkemizde ağırlıklı olarak gittikçe derinleşen özel sektör borç sarmalı hemen hemen neredeyse her geçen gün birkaç şirketi kurban olarak seçerken, en son Adana’nın ihracat şampiyonu Garip Tavuk çuluk’un konkordato haberi ile bir yenisi daha eklendi. Adana Valiliği, aç kalan civcivler için yem desteği sağlıyor. Fakat, Cumhuriyet Gazetesi’ne göre kanat lı üretiminde çöküş süreci başladı.Bu yöndeki alınan habere bakılırsa maliyetlerin yüzde 52 ila yüzde 100 arasında zamlandığı kanatlı sektö ründe kriz daha da büyüyor. Köytür ve Keskinoğ lu’ndan sonra 40 yıllık Garip Tavukçuluk da kon kordato talep etti. Bu nedenle Adana ve Mersin’de 250-300 bin civciv de telef oldu. Lades Piliç marka sıyla bilinen Garip Tavukçuluk öteden beri 2.5-3 milyon üreticiye üretim yaptırıyordu. Türkiye Ka natlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği (TÜKE BİR) Genel Başkanı Abdullah Koç “Durum çok vahim. 2.5 milyon adet civciv de ölümle karşı kar şıya”değerlendirmesinin kayda geçtiği izlendi.
* * *
Diğer taraftan da 1988 yılında üretime başlayan, seramik ve çini alanında faaliyet gösteren Kütah ya’nın önemli firmalarından biri olan Altın Çini 350 işçisini geçici olarak işten çıkararak üretimi durdurduğunu açıkladı. Firmadan sozcu.com.tr’ye yapılan açıklamada, Altın Çini’nin doğalgaz borcunu ödeyemediği için üretimi durdur duğu belirtiliyor. Fabrikadan yapılan açıklamada,
“Altın Seramik tesislerinde üretimin durdurulma sebebi ise yükselen doğalgaz ve elektrik maliyetleri ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar dan dolayıdır. Üstelik ÇİNİGAZ tarafından yapılan tebligatta 28 Ocak /2019 günü gazın kesileceği ve kesilmemesi için 4 milyon 255 bin TL’lik teminat istenmesi bu kararın alınmasına sebep olmuştur. ” ifadelerinin kullanıldığı görülüyor.
* * *
Sonuç olarak,parakende sektöründe de yoğun işçi çıkarmaları gündemde. Ekonomide yaşanan sıkıntı lar firmaları konkordato ilanlarına zorlarken, Deniz li bu durumun en çok yaşandığı illerin başında geli yor.Zor durumda kalan firmalar yasal haklarını kullanıp konkordato ilan etme yolunu seçiyor. Denizli’nin ihracat ve istihdamda önemli yeri olan mermer sektöründe konkordato ilan edenler arası na; sektörünün marka firmalarından Kömürcüoğlu Mermer Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. de eklendi.Kömürcüoğlu Mermer’in konkordato talebi ni inceleyen Denizli Asliye Ticaret Mahkemesi, 18 Ocak’tan başlamak üzere 3 aylık geçici süre ile kon kordato kararı verdi. Bu süre içinde konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olup olmadığını ince lemek üzere 3 kişiden oluşan heyet görevlendirildi ği belirtiliyor.Neticede önümüzdeki aylarda mevcut geli,şmeler sebebiyle işsizlik oranının artışı kaçınılmaz gözüküyor.