Küresel resesyon(durgunluk)etkilerinin geniş yelpaze de yayıldığı bir ortamda İstanbul Sanayi Odası’nın verilerine göre, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güveni lir referans kabul edilen Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Şubat’ta 52,4’e yüksele rek üst üste ikinci ay eşik değerin üzerinde gerçekleş ti.Bu yönde Şubat ayı PMI, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında son iki yılın en hızlı iyileşmesine işaret etti.Faaliyet koşullarındaki iyileşme,yeni sipariş ler deki belirgin artıştan kaynaklanırken, firmalar müş terilerden gelen talebin güçlendiğini belirtti. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, ocakta 51,3 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat PMI şubatta 52,4’e yükselerek üst üste ikinci ay eşik değerin üzerinde gerçekleşti. PMI, Türk imalat sektö rünün faaliyet koşullarında Şubat 2018’den beri en hızlı iyileşmeye işaret etti. Faaliyet koşullarındaki iyileşme, yeni siparişlerdeki belirgin artıştan kaynak lanırken firmalar müşterilerden gelen talebin güçlen diğini belirtti. Yeni alınan siparişlerde de son iki yılın en güçlü artışı kaydedildi.
* * *
Talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak imalat çılar üretimi şubatta artırdı. Söz konusu artış, iki yıla yakın bir dönemin en yüksek hızında gerçekleşti. Bu gelişmeyle birlikte üretimdeki mevcut genişleme trendi dördüncü aya ulaştı. Son anket döneminde istihdam Şubat 2018’den beri en güçlü oranda arttı. Anket katılımcıları, çalışan sayısındaki büyümenin başlıca kaynağının üretim gereksinim lerindeki artış olduğunu belirtti. Maliyet tarafında ise, Türk imalatçı larının girdi fiyatları artış eğilimini sürdürdü. Girdi fiyatları enflasyonu son sekiz ayın en yüksek düzeyin de gerçekleşti. Anket katılımcılarının birçoğu, maliyet yüklerindeki artışı Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybıyla açıkladı. Son olarak, firmalar maliyet artışlarının bir kısmını müşterilere yansıtmayı tercih etti ve böylece Şubat ayında ortalama ürün fiyatları yükseldi. Söz konusu artış, geçen Haziran’dan beri en yüksek oranda ve belirgin düzeyde gerçekleşti.
Açıklandığı gibi firmaların dolaylı olarak dahi olsa maliyet artışlarını müşterilere yansıtması Şubat ayı
dahil enflasyon oranındaki hareketlenmenin önümüz deki aylarda da devam edebileceğini belirtmek müm
kün.Çünkü söz konusu maliyet artışları aynı zamanda kurdaki yukarı yönlü hareketlenmenin de bir sonucu.
* * *
Sonuç olarak,geçmiş dönemlerden gelen finansal kırıl ganlığın günümüze kadar uzaması ile gelinen noktada
Ortaya çıkan küçük kıpırdama aslında maliyet koşulla rında iyileşme olarak algılansa bile talepte beklenen göreceli artış henüz istenilen seviyeye ulaşmış değil.
Çünkü imalat PMI endeksindeki değerlendirme duru muna bakıldığında; PMI, 50 puan etrafında şekillen mektedir. Aylık olarak hesaplanır. Ve bir önceki ay 50 olarak kabul edilir. Örnek olarak ocak ayında 54 çıkan PMI, şubat ayında 50’ye indiyse şubat ayında, hiçbir artış olmadığı yorumu yapılabilir. Yani 50’yi görüyorsanız bir önceki aya göre artış veya azalışın olmadığını anlayabilirsiniz. 50’nin altındaki endeks puanı ekonomide kötü gidişat beklentilerini göster mekte, 50’nin üstü ise ekonomide büyüme beklenti sinin olduğunu göstermektedir. PMI Endeksi aşağı daki 5 ayrı endeksin ağırlıklandırılması yoluyla hesaplanan birleşik bir endeks olma özelliğini taşı maktadır. Neden diye soracak olursanız, imtiyazlı Satın Alma ve Tedarik Enstitüsünün önceden İngil tere ekonomisiyle ilgili yaptığı araştırmadan türetil miş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu ağırlıkların neler olduğuna bakıldığında;
Yeni Siparişler: %30
Üretim: %25
İstihdam: %20
Tedarikçilerin Teslim Süresi: %15;
Girdi Stoku:%10 oranındaki kriterler esas alınmaktadır.