Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Şubat/2021 ayına ait güven endeksi verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Şubat ayında Ocak ayına göre; hizmet sektöründe %1,4 ve inşaat sektöründe %1,3 azalırken, perakende ticaret sektöründe %0,4 arttı.
* * *
Bu kapsamda mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Ocak ayında 101,9 iken, Şubat ayında %1,4 oranında azalarak 100,4 değerini aldı.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi %1,1 azalarak 101,8 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi aynı düzeyde kalarak 98,0 değerini aldı.
Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise %3,1 azalarak 101,4 oldu. Öte yandan da Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 84,2 iken, Şubat ayında %1,3 oranında azalarak 83,1 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi %1,6 artarak 76,9 oldu.
Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %3,6 azalarak 89,3 değerini aldı.İnşaat sektöründe Şubat ayında girişimlerin %48,9'u oranın da faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %51,1'i ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti.
İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; "finansman sorunları" Ocak ayında %26,3 iken Şubat ayında aynı oranda kaldı, "talep yetersizliği" Ocak ayında %22,4 iken Şubat ayında %25,7 ve "diğer faktörler" Ocak ayında %30,0 iken Şubat ayında %27,2 oldu.
* * *
Sonuç olarak, okuyucularımıza hatırlatmak gerekirse sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir.
Güven endekslerindeki son dönemde süregelen resesyon(durgunluk)varlığının stagflasyona (durgunluk için de enflasyon)doğru yön almağa bağladığı bir dönemde ayrıca üstüne üstlük bir de mutasyon varyantlı pandemi vakaları artışı ile karşılaşılması mevcut belirsizliklerin daha da artmasına neden olur ken; olumsuz yansıma daha ziyade hizmet sektörü ile inşaat sektörüne oldu.
Bu arada da finansman sorunları” Ocak ayında %26,3 iken Şubat ayında aynı oranda kaldı, “talep yetersizliği” Ocak ayında %22,4 iken Şubat ayında %25,7 ve “diğer faktörler” Ocak ayında %30,0 iken Şubat ayında %27,2 olarak kayda geçti. Mamafih dünya ülkeleri arasında covid-19 pandemi aşısının dağılımı konusundaki ortaya çıkan adaletsiz durumlar dikkate alındığında; eğer pandeminin kontrol altına alınması konusunda yeterli miktardaki aşı dozunun toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesine yönelik toplumun %60-70 inin aşılanması söz konusu olabilirse;normal yaşama dönme ve ekonomik istikrarın sağlanması daha da kolaylaşabilir.