TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMUNCA AĞUSTOS AYI TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ AÇIKLANDI

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,1 oranında arttı; Temmuz ayında 68,0 olan endeks, Ağustos ayında 72,2 oldu.

* * *

Okuyucularımıza yeniden hatırlatma amaçlı olarak aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmekte olup;Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.Bu anlamda üketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermektedir. Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/ beklentisini göstermektedir. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini ifade etmektedir.

* * *

Sonuç olarak,TÜİK’in Ağustos/2022 Ayı Tüketici Güven Endeksi ile alt endeksleri değerlendirildiğinde;en fazla artış Mevcut Dönemde Hanenin Maddi durumu Temmuz ayında %46,4 iken Ağustos ayında %53,8 e yükselmesiyle yaşanırken; en düşük değişim de Tem muz ayında %87,7 olan Gelecek 12 aylık Dönemde Hanenin Maddi Durum Endeksi Ağustos ayında %89,8 oranıyla yaşanmıştır. Bunun nedeni ise en son Temmuz ayı TÜFEenflasyonunun %2,37 artışla yıl lık bazda %79,6 oranında çıkarken; bu yöndeki enflas yon beklentilerinin önümüzdeki aylar itibarıyla yüksel me yönünde olabileceğinden kaynaklanmıştır. Gerçek te reel anlamdaki çift rakamlı enflasyonun yükselme trendinin daha fazla olduğu da düşünülürseki,Tem muz ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) ne baktığımızda;Yİ-ÜFE Temmuz ayında %5,17 oranında artarkenYİ-ÜFE yıllık artış oranı ise yüzde 144,61 olarak gerçekleşmiş olmasından önümüzdeki aylarda çift rakamdaki yüksek enflasyonun hiperenflasyona doğru yöneldiğini teyit etmek de mümkün Özetle sürekli akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar da dahil edildiğinde daha fazla haklılık kazandığını açık lamak daha gerçekçigörünüyor.

EK:Ağustos/2022 Ayı Tüketici Fiyat Endeksleri (TÜİK)