Ülkemizde arka arkaya gelen döviz kuru şokları sonra sındaEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) açıkladığı son rapora göre, Türkiye'nin açık ara gıda fiyat artış 'şampiyonu' olduğunu ortaya çıkardığı izlendi. Türkiye'den sonra fiyat artışında ikinci sırada gelen Kolombiya'da artış oranı yüzde 12.4 ve 13.7. Üçüncü sıradaki Avustralya'da ise gıda fiyatları yüzde 10.6 arttı. Bu 3 ülke dışında OECD bünyesinde çift haneli gıda enflasyonu bulunmuyor. Almanya'da ise gıda fiyatlarındaki artış eylülde yüzde 4.8, ekimde yüzde 4.6 oldu. Bu kapsamda İzmir Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Tevfik Türk,”gıdada fiyatların bundan sonra da artmaya devam edeceğini belirterek "Gübreden ilaca tüm ana girdilerimiz ithal ve dolarla artıyor. Lojistikte, kutulardan mazota yine her aşamada dışa bağımlıyız. Bir de artık üretici otoyol, köprü maliyetini de fiyata koyuyor çünkü bunlar da çok ciddi birer kalem oldu. Böylece gıdalar, fiyatları katlana katlana soframıza ulaşıyor."değerlendirmesi yapıyor.

Küresel ekonomilerdeki tabloya göre özellikle son dönemde gıda maddelerinde yaşanan fiyat artışları mukayesesinde Türkiye’nin önde olmasının tek sebebi kur şoklarının girdi maliyetlerine yansıması yanında üretimde yaşanan sıkıntılar sebebiyle arz-talep dengesi nin bozulması olduğu açıklanıyor.

Ülkemizdeki arka arkaya süreğenleşen zamların geldi ği son noktada bilindiği gibi 1 Ocak 2022 den itibaren uygulanmak üzerevergi ve harçlara %36,2 oranında zam yapılmıştı.Bu arada adım adım yaklaşan yılbaşı için 31 Aralık 2020'de 175.7 TL'ye dolan bir yılbaşı sepeti 1 yılda yüzde 38.7 oranında zamlandı ve bu yıl sonunda aynı ürünlerin olduğu sepetin fiyatının 243.6 TL'ye yükseldiği yönünde bilgiler de alınıyor. Marketlerin yılbaşı sepetinde, 1 litrelik kola, meyve suyu, gazoz gibi 5 çeşit içecek, 4 çeşit çikolata, 2 çeşit bisküvi, 3 çeşit cips, 2 çeşit kuruyemiş, iki çeşit kahve, naneli şeker ve peçete yer alıyor. 31 Aralık 2020'de175.7 TL'ye dolan yılbaşı sepetinin maliyeti 243.6 TL'ye yükseldi. Aynı sepet böylece sadece bir yıl içinde yüzde 38.7 zamlanmış oldu.Mamafih her zaman olduğu gibi marketler bu yıl ürünlerin gramajları, markaları ve kalitesinde de değişikliğe giderek, sepetlerdeki maliyeti o bildik taktiklerle düşürme yolunu seçti. Yılbaşı sepetinde en fazla fiyatı artan ürünlerin başında kahve, hazır kahve, kuruyemiş, çikolata ve gazlı içecekler de zamdan nasibini aldı.

Sonuç olarak,Türkiye, döviz kurunda yaşanan ciddi yükseliş ve çift rakamlı enflasyon artışıyla birlikte pek çok üründe yalnızca haftalar içinde çok yüksek oranlarda zamlarla karşı karşıya kaldı.Türkiyeİstatistik Kurumu, yıllık enflasyon oranını Aralık ayının ilk haftasında %21,31 olarak açıklarken gerçek enflasyonun %60’a yakın değerlerde olduğu öne sürülüyor. Enflasyonun değeri kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, halk olarak artan fiyatlar nedeniyle gıdaya erişme zorluğumuz ve gıda güvenliğinin önemi her geçen gün artıyor.