1 ton sucuk döner dağıtıldı 1 ton sucuk döner dağıtıldı

Türkiye'de neredeyse her gün bir kadın, eşi, sevgilisi, ayrıldığı ya da ayrılmak istediği erkek tarafından öldürülüyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yılın ilk yarısında 205 kadın cinayetinin ve 117 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini açıkladı. Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, "Kadınların yüzde 42’si evli olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Yüzde 11'i birlikte olduğu erkek, yüzde 9 babası tarafından öldürüldü. Yani kadınlar en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldü." dedi.
Kadın Cinayetleri Toplumsal Bir Sorun
Türkiye'de önlenemeyen kadın cinayetleri toplumsal bir sorun haline gelmiş durumda. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yılın ilk yarısında gerçekleşen ölümlerle ilgili raporunu paylaştı. Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, 205 kadın cinayetinin ve 117 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini söyledi.
KADINLAR EN YAKINLARINDAKİ ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
Devletin kadın cinayetleriyle ilgili verileri tutmamasının eleştirildiği açıklamada, Fidan Ataselim şunları söyledi:
“Her gün erkekler tarafından öldürülen kadınların haberini alıyoruz. Biz sadece ulaşabildiğimiz verileri sizlerle paylaşıyoruz. Peki, kadınları kim öldürdü? Kadınların yüzde 42’si evli olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Yüzde 11'i birlikte olduğu erkek, yüzde 9 babası tarafından öldürüldü. Yani kadınlar en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldü. Son 6 aya baktığımızda kadınların yüzde 59’u ateşli silahlarla öldürüldü. Bireysel silahlanmanın önüne geçilebilir. Ayrıca kadınların yüzde 57’si evinde öldürüldü.”
MART AYI, KADIN CİNAYETLERİNİN EN AZ OLDUĞU AY
Ataselim, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine değinerek, İçişleri Bakanlığı’nın kadın cinayetlerinin azaldığı iddiasına karşı şunları söyledi:
“2021’de 131 kadın öldürüldü, 99 kadın ise şüpheli şekilde öldü. 2024’e gelene kadar kadın cinayetleri artarak devam etti. Bu karşılaştırma yılların ilk 6 aylarını kapsıyor. Kadın mücadele ettiği durumda, daha görünür olduğunda, kadın cinayetlerinin azaldığını görüyoruz. Mesela mart ayında kadın cinayetleri azalıyor. Sonrasında ise kadın cinayetleri artıyor. Mayıs ve haziran ayları, kadın cinayetlerinin en çok arttığı aylar oldu.”
TÜRKİYE AB'YE POZİSYONUNU İYİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR
Mayıs ayında Ailenin Korunması ve Güçlenmesi Eylem ve Vizyon Paketi açıklandı. “Aile birliğimiz önemli” dedikleri her durumda kadınların daha çok öldürüldüğünü belirten Ataselim, “Aile odaklı politikalarınızdan kadınların yaşaması için vazgeçmek zorundasınız. 6284 sayılı bir kanunumuz var. Bakanlık bir çalışma yapmış. Bir kılavuz hazırlamışlar. Ancak bu kılavuzu hazırlayanlar, başta kendileri uygulamıyor. Sırf AB’ye Türkiye’nin pozisyonunu daha iyi göstermek için hazırlanan bir kağıt parçası. Bu bir AB projesiydi. Bunu neden uygulamıyorsunuz?” dedi. Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi