Öteden beri kontrol altına alınmaya çalışılan pandemi vakalarının gölgesinde sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2021 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde de, endeks; sanayi sektöründe%8,7arttı,inşaat sektöründe %21,8 arttı, ticaret-hizmet sektörlerinde ise %1,7 artış gösterdi. Bir taraftan da Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, 2021 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,9 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %7,6 arttı ve inşaat sektöründe %14,8 arttı, ticaret-hizmet sektörlerinde ise %3,7 azaldı.Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi,2021 yılı I. Çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,8 arttı.Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %22,9, inşaat sektöründe %30,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %11,1 oranında arttı.
* * *
Diğer taraftan da girdi maliyetlerindeki göreceli artışlar kapsamın da da sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2021 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %13,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %13,1, inşaat sektöründe %12,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %14,7 oranında artış kaydedildi. Öte yan dan da sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2021 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %14,2, inşaat sektöründe %13,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %15,4 artış olurken,aynı zamanda Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2021 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %6,7, inşaat sektöründe %6,4, ticaret-hizmet sektörlerinde %10,5 artış gösterdi.Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2021 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %10 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %9,6,inşaat sektöründe%9,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %10,3 arttı.Gelişen tüm hareketliliğe bakıldığında istihdam maliyetlerindeki artışların tamamının girdi maliyetlerine olan olumsuz etkisi kaçınılmaz halde.
* * *
Sonuç olarak; her ne kadar istihdamla ilgili görünürdeki rakamlar iyi gibi gözükse bile, Türkiye OECD ülkeleri içinde ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranında yüzde 28.8 ile açık ara ilk sırada.OECD ortalaması yüzde 12.8. oranı civarında.Türkiye 36 OECD ülkesi içinde en yüksek 8'inci genç işsizliğine sahip. Türkiye DİSK-AR raporuna göre yüzde 22.9 genç işsizliği ile dünyada 8'inci sırada yer alıyor. Raporda gençlerimizi umutsuzluğa sürükleyen bu derin işsizlik sorunu ile ilgili şöyle denildi: “Türkiye'de zaten yüksek olan gençlerde işsizlik oranı, 2018 Eylül'ünde görülmeye başlayan ekonomik kriz ve 2020 yılında tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını ile daha da fazla arttı. Türkiye, genç işsizliği ve ne eğitimde ne istihdamda olanların oranında OECD ve AB ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.”DİSK–AR raporu genç kadınların yaşadığı işsizlik buhranını ortaya koydu.Rapora göre halen Türkiye'de kadınlarda gerçek işsizlik yüzde 35.6. TÜİK, 2021 1. çeyrekte genç kadın işsizliğini ise yüzde 31.7 olarak açıkladı.2021 1. Çeyrekte ne işte ne de eğitimde olan kadınların oranı erkeklerden çok daha yüksek: Yüzde 32.1 oranında bulunuyor. Özellikle şu andaki son duruma göre işsizlik verilerinin çeşitli vesilelerle makyajlandığı bu dönemin sona ermesi halinde gelecekteki işsizlik verilerinin halen belirsizliğini koruması da madalyonun görünmeyen öteki yüzü olarak karşımıza çıkıyor.Yani perşembenin geleceği çarşambadan belli.