Dünyada özellikle çocuklar arasında hızla yayılan zatürre vakalarının Türkiye’de de etkili olduğu bildirildi. Ulusal basında yer alan haberlere göre grip ve nezle gibi; burun akıntısı, öksürük ve ateş belirtileriyle başlayan zatürre hakkında Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Türkiye'deki son durumu değerlendirdi. Ceyhan, aşının önemine değinerek, "Bizde salgın boyutunda olmasa da zatürre vakalarında artış var. En büyük nedeni kovid" diye konuştu.
Griple karıştırıldığı için genellikle tedavisinde geç kalınan zatürre vakaları özellikle çocuklar arasında tüm dünyada hızla yayılıyor. Hapşırık, öksürük ve temas yoluyla bulaşabilen hastalık nedeniyle Çin'de bazı okullarda eğitime ara verildi. Fransa'da ise zatürre vakalarının arttığı bildirildi.
Bakteriyel solunum yolu enfeksiyonu “mikoplazma zatürresi” vakaları eylül ayından bu yana özellikle çocuklar arasında yayılırken, uzmanlar aşının koruyucu olduğunu bildirdi. Çocuklarda görülen zatürre belirtilerinin farklı olmasının tanı konulmasını güçleştirdiği, “kaynağı bilinmeyen enfeksiyon” şüphelerini artırdığı da dile getirildi.
'SALGIN BOYUTUNDA OLMASA DA ARTIŞ VAR'
Milliyet'ten Aleyna Sevim'in haberine göre, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konu hakkında Türkiye'deki son durumu değerlendirdi. Ceyhan, Türkiye’de ise solunum yolu hastalıklarının ve zatürre vakalarının arttığı ama bir salgının söz konusu olmadığını belirtti.
Ceyhan, solunum yolu hastalıklarının genellikle kış aylarında arttığını ifade ederek şunları aktardı:
“Çin’de görülen vakalarda da ortak bir şey bulunamadı. Henüz salgın söz konusu değil. Daha detaylı tetkikler yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda titiz. Çin, kovid çıktığında geç bildirdiler diye suçlanmıştı. O yüzden en ufak artışta bildiriyorlar. Bizde salgın boyutunda olmasa da zatürre vakalarında artış var. En büyük nedeni kovid. Kaynağı nezle yapandan, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) dediğimiz virüslere uzanıyor. Bunlar arttıkça zatürre vakaları da artabilir. Çocuklara rutin zatürre aşısı yapmaya başladığımızdan beri çocuklardaki vakalar azaldı. Yetişkinlerde aşı yapılma oranı az olduğu için problem haline gelebiliyor. Çocuklara aşıyı yaparsanız yetişkinlerde yüzde 40 oranında azaltabiliyorsunuz. Solunum yolu hastalıklarında ortak önlemler olarak izolasyon yöntemleri, el yıkama ve aşıları sıralayabiliriz. Aşıları risk gruplarına öneriyoruz. Tam önlemese de tabloyu hafifletebiliyor.”
'HASTALIK TEKRARLAYABİLİR'
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Günay Cantürk, hastaneye gelen zatürre vakalarının diğer yıllardaki oranlara benzer olduğunu söylerken şu bilgileri verdi:
“Hastalık virüslerle olursa nezle, grip gibi burun akıntısı, öksürük ve ateşle de başlayabiliyor. Önlem için bebeklik döneminden başlarsak anne sütüyle beslenmek çocukları korur. Hijyen kurallarına uyulmalı. Sağlıklı beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edilmeli. En önemlisi de çocuklar, sigara içilen ortamda tutulmamalı. Bakteri enfeksiyonlarından korunmak için aşılanmak önemli. Zatürre aşısı da önemli. Bu hastalığı yapabilecek birçok virüs olduğu için hastalık tekrarlayabilir. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda daha çok tekrarlama görülebilir.” (Haber merkezi)