Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Kömür Jeoparkı Jeoloji Konferansı etkinliği kapsamında “500 Milyon Yıldan Günümüze Zonguldak” temalı program düzenledi.
ZBEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programa; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, BEÜ Rektör vekili Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, ZBEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Emekli Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Buzkan, MTA Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü Jeoloji Yük. Müh. Meftun Pehlevan, TTK Etüt Plan-Proje ve Tesis Daire Bşk. Şube Müd. Jeoloji Yük. Müh Ali Baltaş, BEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Müh. Böl. Gürkan Bacak ve bazı STK temsilcileri katıldı.
KUTOĞLU: ZONGULDAK’IN VAR OLMA NEDENİ KÖMÜR
Zonguldak Kömür Jeoparkının UNESCO Dünya Jeoparklar Ağına dahil olmak için hazırlandığının belirtildiği programın açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektör vekili Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, şunları söyledi: “Zonguldak’ın var olma nedeni kömür. Kömüre dayalı bir endüstri ile Zonguldak var olmuş bir kent ve bunun burada yaratmış olduğu bir kültür, yaşam biçimi söz konusu. Ama sürekli değişen bir dünyada yaşıyoruz ve artık dünya başka noktalara doğru eviriliyor. Ama bu dönüşümü yaşarken köklerimizle bağlarımızı yitirmememiz gerekiyor. Gelecek nesillere bu birikimleri aktarmamız gerekiyor. Zonguldak’ta öyle bir kent ki Türkiye’nin endüstri devrimi Zonguldak’ta başlamış. Kömüre dayalı pek çok endüstri, termik santraller, enerji ile ilgili tesisler, demir çelik fabrikaları bu bölgede kömürün varlığı nedeniyle kurulmuş ve kendine özgü bir kültürü oluşmuş. Dolayısıyla bizim gerek yeraltı zenginlikleriyle gerek buna dayalı olarak yerüstünde oluşturulmuş endüstri miraslarıyla bu hazineyi gelecek nesillere taşıyıp onlara aktarmamız lazım. Aksi takdirde hafızamızı kaybetmiş oluruz. Hafızasını unutan toplumlarında geleceğe güvenle bakması mümkün olamaz. Zonguldak’ta bu şekilde varlığını sağlıklı bir şekilde sürdüremez. Bu bakımdan biz üniversite olarak Kömür Jeoparkı Projesini çok önemsiyoruz.”
TUTULMAZ: HEDEFİMİZ UNESKO TARAFINDAN TESCİLLENMEK
İlimiz adına değer olacak bir projenin bir ayağını başlatıyoruz diyerek sözlerine başlayan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz: “Şehrimizin en önemli değeri kömür. Bu güne kadar varlık sebebi ve bu varlık sebebinin bir sonucu olarak eserleri, kalıntıları, kültürü var. Bunun yanında diğer coğrafi özellikleriyle farklı yönleri var. Bunların topluma, ekonomiye kazandırılması ve bunların geleceğe güvenle aktarılması gerekiyordu Jeopark Projesi de bu düşünceden kaynaklanarak proje aşamasına getirildi ve faaliyetlerine başladı. UNESCO tarafından inşallah tescili de sağlanırsa kalıcı bir esere ilimiz adına sahip olmuş olacağız. Çünkü bu varlıkları koruyabilmek ancak böyle bir yapılanma içerisinde mümkün olur. Bu güne kadar sahip olup da koruyamadığımız birçok kültürel mirasımızı eğer bu tür yapılanma önceden olsaydı bugüne kadar getirmiş ve geleceğe aktarmış olurduk. Hedefimiz ilimizi dünyanın önemli jeoparkları arasına sokmaktır. UNESCO tarafından tescillenmektir. Marka değerimizi artıracaktır. Marka değeri arttığı zamanda ilin değeri artacaktır.
TUTULMAZ: ZONGULDAK TURİZM ANLAMINDA KENDİNDEN BAHSETTİRECEK
Dönemin en önemli hizmet alanlarından birisi turizmdir. Dünya buna önem veriyor. Bizim ülkemizde turizmden önemli gelir elde ediyor. Bunu çeşitlendirmemiz gerekiyor. Turizm Bakanlığımızın politikaları da bu yönde. Farklı alanlarda turizmi ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bizde ilimizi turizm açısından önemli merkez olacağını söylüyoruz. Her geçen gün bu hedefe doğru ilerliyoruz. Önümüzdeki süreçte Zonguldak turizm anlamında kendinden bahsettirecektir. Şimdiden emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Program konuşmacıların sunumlarıyla sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN