Zonguldak

UÇUŞ KODU “TK-2732 ZONGULDAK”

Uçak biletleri üzerinde de belirtilen uçuş numaraları ve hatta tüm diğer numara ve harflerin havayolu şirketleri için özel anlamları var

Abone Ol

Bakanlığın aldığı yeni kararlar Bakanlığın aldığı yeni kararlar

Uçak biletleri üzerinde de belirtilen uçuş numaraları ve hatta tüm diğer numara ve harflerin havayolu şirketleri için özel anlamları var

TK, Türk Hava Yolları'nın uçuş kodudur. Türk Hava Yolları'nın eski adı Türk Kuşu'dur. Bu nedenle THY uçaklarının uçuş numaraları TK ile başlar.

Türk Kuşu; Atatürk tarafından, 3 Mayıs 1935 tarihinde Ankara'da kuruldu. Önce planör okulu, ardından paraşüt okulu olarak faaliyete geçti.

1936 yılında Tayyare Okulu adı ile motorlu uçak okulu açıldı ve Türk Silahlı Kuvvetleri için pilot yetiştirmeye başladı. Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen Tayyare Okulu'nun ilk öğrencilerindendir. Türkkuşu askerî pilot eğitimini zamanla Türk Hava Kuvvetlerine devretti.

Uçak biletleri üzerinde de belirtilen uçuş numaraları ve hatta tüm diğer numara ve harflerin havayolu şirketleri için özel anlamları var. Şirket iş akışını düzenli tutmaya yarayan bu numaralar ardında o uçuş ile ilgili çeşitli bilgiler de içerir.

Her havayolu şirketi kendi geliştirdiği sisteme uygun numaralar kullandığı gibi genel havacılık kurallarına da uygun seçimler yapmakla yükümlüdür.

Belirgin bir şekilde havayolu ya da ülke kodu o uçuşun ilk harfleri olarak belirlenir, örneğin Türk Hava Yolları, TK kullanır, Delta – DL, Amerikan Havayolları – AA gibi.

Kullanılan sistem harflerden sonra gelen numaralar ile daha komplike gözükür. Bu aşamada genel bir kural devreye girer. Her havayolu şirketi 1 ila 9999 arasında bir numara seçmek zorundadır. Yani beş haneli bir uçuş numarası sunamaz. Bu kuraldır.

Sektör içerisinde bir diğer standart da tek ve çift rakamlar ile biten uçuş numaraları konusunda. Çift biten numaralar kuzey ve doğu yönünde uçuş yapan uçak seferleri için geçerlidir.

TK2732 ile İstanbul’dan havalanan THY uçağı Zonguldak Havalimanı’na iniş yapar. Batıya gerçekleştirilen uçuşlar ise tek numara ile biter. Örneğin THY’nin Atatürk Havalimanı’ndan havalanan uçağı TK1705 ile Stuttgart Havalimanı’na uçar. Dolayısı ile uçuş numaraları rastgele seçimlerin çok ötesinde bilgiler içerir. İstisnalar da var tabii.

Havayolları seçtikleri sefer numaralarını gidiş – dönüş seferler düzenleyen uçakları için sıralı rakamlardan seçerler. TK2732 – TK2733 örneğinde olduğu gibi. Hatta 02 ve 03 ile biten aynı rotanın uçakları da daha erken saatte havalandığını gösterir.

Genelde uçuş numarası ne kadar az rakamdan oluşur ve sıfıra yakınsa havayolu şirketi için o rotanın ayrı bir önemi var denir. Delta Havayolları bundan dolayıdır ki New York JFK Havalimanı’na Londra – Heathrow’dan havalanan uçağına DL1 numarasını verir.

Bazı numaralar ise uçağın modeli ile kolayca karıştırılabileceğinden dolayı sefer sayılarına verilmez. 757 gibi. Bazı uçaklar da uğursuz addedilen rakamları (13 gibi) hiç kullanmaz, hatta o numara ile varsa koltuk için bilet bile satmaz.

Yüksel Yıldırım

Zonguldak Nostalji