ULUSLARARASI PARA FONUNA(IMF)GÖRE KÜRESEL EKONOMİLERDEKİ SON DURUM

Abone Ol

IMF Başkanı Georgieva, Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) ile yaptığı video konferansının ardından yazılı olarak yaptığı son açıklamaya göre; Georgieva, dünya genelinde ekonomik faaliyetlerin aniden durmasıyla, gelişen piyasalar için gereken mali desteğin toplamda 2,5 trilyon dolar olarak tahmin edildiğini söylerken; “Resesyona girdiğimiz çok açık” diyen Georgieva, 2009’daki küresel finans krizinden daha kötü bir süreç beklendiğini açıklaması sonrası piyasalarda şok etkisi yarattı. Bu kapsamdaki tüm gelişmelere bir göz atıldığında; koronavirüs salgınının başlamasından bu yana şimdiye kadar 80 ülke IMF’den acil yardım talebinde bulundu. Bu çerçevede

son haftalarda 83 milyar dolardan fazla sermaye çıkışına uğrayan gelişmekte olan ülkelerin bu durumla başa çıkabileceğini belirten Georgieva, ancak çoğunun iç kaynaklarının yetersiz olduğunu ve yüksek borç yükü içinde olduğunu vurgulaması da olayın bir başka yönü.

                           *       *       *

IMF Başkanı Georgieva gelişmekte olan ülkelerin kendi rezervlerinin bu krizi atlatmakta yetersiz kalacağını ifade ederken;Georgieva ayrıca, IMF yönetiminden acil durumlarda hızlı bir şekilde dağıtılan 50 milyar dolarlık fonun artırılması talep ettiğini de bildirdi. IMF Başkanı, geçtiğimiz Perşembe günü katıldığı G20 lider zirvesinde, küresel likiditenin artırılması ve en yoksul ülkelerin borç yükünün hafifletilmesi için G20 ülkelerinin desteğini istemişti.Mamafih son gelkişmeler sonrası yapılan tahminlere bakılırsa; IMF Başkanı Georgiava”'Gelişmekte olan piyasaların çoğu önlemler nedeniyle küçülecek” derken,Gelişmekte olan ülkelerde çok çeşitli sorunların görüldüğünü vurgulayan Georgieva, ek olarak da şunları söylüyor;” Gelişmekte olan piyasaların çoğu, salgının kontrol alınmasına yönelik önlemler nedeniyle küçülecek. Turizm, emtialar ve imalat ürünleri gibi önemli döviz akışı sağlayan ihracatlarına olan küresel talebin düşmesiyle şok yaşayacaklar.

                           *       *       *

Gelişmekte olan piyasaların finansman ihtiyaçlarının 2.5 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Bu ülkelerin kendi rezervlerinin ve kaynaklarının yeterli olmayacağını biliyoruz.” Vurgusunu yaptığı izlendi.

Koronavirüsün sebep olduğu küresel krizi etkili bir şekilde çözmek için “güçlü ve koordineli politika eylemlerinin” önemine dikkat çekilen açıklamada, “IMF, üye ülkeleri desteklemek için 1 trilyon dolarlık finansal kapasitesini kullanmaya hazı” sözü kullanıldı. IMF'nın açıklamasında, fonun halihazırda en fakir üye ülkelerin borç geri ödemelerine yönelik yardım sağlamak üzere harekete geçtiği hatırlatılarak, IMF’nın döviz sıkıntısı çeken üye ülkelere yardımcı olacak ek seçenekleri araştıracağı belirtildi.Ancak bu arada da IMF’nin kaynaklarının sınırlı olabileceğini   unutmamak gerekiyor.

                           *       *       *

Sonuç olarak, Ortak hedefin üye ülkelerin daha hızlı ve daha güçlü bir ekonomik toparlanma sağlamaları için IMF’nin kriz yanıtını daha etkin hale getirmek olduğu vurgulanan son açıklamada, ek seçenekler gibi bütün konuların IMF’nin 'Bahar Toplantıları’nda dikkate alınması için güçlü bir tedbir paketi getirmek amacıyla önümüzdeki haftalarda IMF’nin İcra Kurulu tarafından tartışılacağına da değinildi.Pandemik korono virüsünün Türkiye ekonomisinde yarattığı  olumsuz etkilere bakıldığında ise; öteden beri süre gelen finansal kırılganlığa ek olarak borç kesafeti yanında bir de salgın koronovirüsü vakalarının geldiği    noktada farklı senaryoların gündeme gelmesi sebebiyle şu anda öncelik koronovirüs salgınının olabikecek en az zararla atlatılması.Çok tabii olarak      da koronovirüs salgınının ekonomideki tahribatını en   minimal seviyeye indirme yönündeki gösterilen çabalar ve arka arkaya açıklanabilecek önlem paketlerinin istikrara olabilecek katkılarının da, topyekün gösterilebilecek Ulusal çabaların seviyesi ile orantılı olacağını da belirtmek gerekiyor.