Zafer Partisi Zonguldak İl Başkanı Oğuzhan Turhan yaptığı açıklamada, “Kömür tarihini yazacak Zonguldaklı Türkçü aydınlar kömürün kim tarafından keşfedildiği konusu üzerinde önem durmuşlardı” dedi.
Turhan açıklamasında, “Bu sorunun cevabını bulmaya çalışan aydınlar elde yazılı belge olmadığı için halk arasında anlatılan hikayeleri derleme yoluna gitmişler ve böylece bir Uzun Mehmet hikayesi yazmışlardı. Kömürün bulunuş hikayesi bu şekilde yazıldıktan sonra sıra Uzun Mehmet ismini ölümsüzleştirmeye gelmişti. Bunun için de kömürün bulunuş tarihi olarak tespit edilen 8 Kasım, Uzun Mehmet Kömür Bayramı olarak ilan edilmişti. Türklerin madenciliğinin de sembolü olarak tasarlanan bu bayram Atatürk döneminde coşkuyla kutlanmıştı” diyerek şunları söyledi:
“Bugün Türkiye ekonomisi cari açık ve dış borç sorunları ile boğuşuyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu en az sayıdaki işçiyle en düşük üretimini yapıyor. Bölgedeki Kardemir, Erdemir ve enerji santralleri ithal kömür kullanıyor. İthal kömüre verilen teşvik ile yerli kömüre ve Zonguldak şehrine adeta ihanet eden, Uzun Mehmet'in kemiklerini sızlatan AKP'li vekil ve yöneticileri hangi yüzle Uzun Mehmet'i anacaklar.
Yerli ve milli üretimin konuşulduğu, hammadde fiyatlarının hızla yükselmeye devam ettiği, tedarik sorunlarının yaşandığı bu dönemde, TTK’ya yatırımların yapılması ve işçi açıklarının biran önce giderilmesi, TTK’nın norm kadro ile çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Değerli Zonguldaklı hemşehrilerimiz Bölgemizin, ülkemizin ve milletimizin geleceğine hep birlikte sahip çıkalım.
Türkiye’nin yılda 35 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar harcıyor. Oysa havzamızda üretilmeyi bekleyen 1 milyar 500 milyon ton taşkömürü rezervi var. Biz üretmek istiyoruz, üreteceğimiz kömürün alıcısı var. İşsiz insanlarımız var. En azından bu bölgede kurulmuş Kardemir ve Erdemir için koklaşabilir taşkömürü üretme sorumluluğumuz var.
Günümüzde Uzun Mehmet Zonguldak ve Taşkömürünün bulunuşunun simgesidir.
1829 yılında Uzun Mehmet'in kömürü bulmasıyla dikkatleri üzerine çeken Zonguldak'ta 1848'de resmi üretimin başlaması, Kurtuluş Savaşı ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, 1920'den itibaren madencilere ve maden havzasına sahip çıkması, demir çelik fabrikaları ve enerji santrallerinin kurulmasıyla da kentimiz "emeğin başkenti" ismini aldı.
Her yıl, 8 Kasım’da, kömür kâşifi olarak tarihe geçen Uzun Mehmet anılıyor. Bugün ayrıca, kömür bayramı olarak kutlanıyor. Uzun Mehmet kömürü ilk bulan kişi olduğu kadar, ilk kömür şehidi olarak da tarihe geçmiştir. Bölgemizin gelişmesine taşkömürünü bularak büyük katkı sağlayan Uzun Mehmet ve tüm maden şehitlerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyorum” (Haber Merkezi)