Zonguldak Valiliği, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ekonomi Zirvesi Dedeman Otel’de başladı.
Zirvenin açılış programında konuşan Vali Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak'ın kuruluşundan bugüne kadar ülke ekonomisine verdiği katkıları rakamlarla açıkladı. Uzun Mehmet'in kömürü bulmasıyla başlayan gelişim sürecinin doğalgazın keşfi ile gelişerek arttığını Vali Hacıbektaşoğlu "Zonguldak ekonomisinin gelişim süreci adeta bir mucizedir. Bu gelişimi Zonguldak ekonomisinde dönemsel olarak gözlemlemek mümkündür. Zaman zaman yaşanan sıçramalar, ortaya çıkan gelişmeler ve karşılaşılan komplikasyonlar bu süreci şekillendirmiştir. Türkiye ekonomisi açısından da Zonguldak büyük önem taşır.1829 yılında, Zonguldak’ın Kestaneci Köyü’nde Uzun Mehmet tarafından taş kömürünün bulunmasıyla şehrin tarihi değişmiştir. 19. yüzyılın ortalarında taş kömürünün işlenmeye başlamasıyla birlikte Zonguldak'ta üretim dönemi başlamış ve Zonguldak, üretimle var olan bir şehir kimliği kazanmıştır. Bu üretim süreci, beraberinde üretim kültürünü ve yaşam tarzını da getirmiştir. Zonguldak’ın şehir merkezi dâhil birçok yerleşim yeri, bu üretim faaliyetlerinin etrafında şekillenmiştir. Zonguldak bir şantiye gibi işlemiş, kömürün çıkarıldığı, yıkandığı, taşındığı alanlarla büyümüş ve gelişmiştir.
Zonguldak aynı zamanda “ilklerin şehri”dir. Taş kömürünün üretimiyle birlikte Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kurumu da burada kurulmuştur ve hâlen yaşamaktadır. Sosyal güvenlik ve iş güvenliği kavramları Türkiye’de ilk kez Zonguldak’ta doğmuş ve uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye’nin ilk yükseköğretim kurumu niteliğindeki Maden Mektebi, 1924 yılında Zonguldak’ta kurulmuştur. Böylece madencilik hem akademik bilgiyle hem de pratik uygulamalarla bu şehirde gelişmiştir. Sosyal güvenlik ve iş güvenliği uygulamaları da bu bilgi ve uygulama temelleri üzerine oturtulmuştur.
Zonguldak sadece kömürle değil, kömürden elde edilen kok kömürü sayesinde Karabük Demir Çelik Fabrikası’na da güç sağlamıştır. Türkiye’nin ilk demir-çelik üretimi burada yapılmıştır. İlk termik santral, Çatalağzı Termik Santrali de yine Zonguldak’ta kurulmuştur. 1965’li yıllarda ilk yassı çelik üretimi burada başlamıştır. Bu bilgiler sadece Zonguldak’ın üretim tarihine değil, aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik gelişme tarihine de ışık tutmaktadır. Zonguldak, üretimdeki öncülüğünü bugün de sürdürmektedir. Taşkömürü üretiminde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), ülkemizin en yetkin ve yüksek kapasiteli kurumlarından biridir. Türkiye’nin enerji üretiminde termik santrallerimizin kurulu gücü 3770 megavatı bulmakta, bu da ülkemizin elektrik üretiminin %7 ila %7,5’ine tekabül etmektedir. Özellikle Marmara Bölgesi’nin enerji arz güvenliği açısından Zonguldak çok büyük bir önem taşımaktadır.
Demir-çelik sektöründe Karabük Demir Çelik Fabrikası (KARDEMİR) sektörünün liderlerinden biridir. Ereğli Demir Çelik Fabrikası (ERDEMİR) ise Avrupa’nın en büyük çelik üreticilerinden biri olup, Türkiye’nin çelik üretiminde adeta amiral gemisidir ve üretimine başarıyla devam etmektedir.
Zonguldak sadece ana üretim alanlarında değil; çelik servis merkezlerinde, yassı çeliği işleyen onlarca firmada, toprak sanayiinde, orman ürünleri endüstrisinde de ciddi üretim potansiyeline sahiptir. Bugün Zonguldak’ta 5 liman bulunmaktadır ve yıllık yaklaşık 25 milyon ton yük elleçlenmektedir. 2024 yılı itibarıyla Zonguldak, faaliyetlerine göre 1 milyar 350 milyon dolarlık ihracatla yılı kapatmıştır.
Sanayi üretimi, Zonguldak toplam üretiminin %44,5’ini oluşturmaktadır ki bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Büyük sanayi kuruluşlarımız ve organize sanayi bölgelerimizde yaklaşık 25.000 kişi istihdam edilmektedir. Toplam aktif sigortalı sayısı 55.000’dir. 586.000 nüfuslu bir şehir için bu çok yüksek bir orandır. Bu rakamlar, Zonguldak’ın Türkiye ekonomisindeki önemli konumunu açıkça göstermektedir. Zonguldak’ın önünde büyük fırsatlar bulunmaktadır. Karadeniz doğalgaz sahasında yapılan keşifler ve Türkali kuyularında başlanan üretim ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Filyos’ta karada gaz işleme tesisleri kurmuştur. Açık denizden (yaklaşık 170 km) gelen doğalgaz, burada işlenmekte ve BOTAŞ hatlarına aktarılmaktadır. İkinci faz üretim, deniz platformu üzerinde gerçekleştirilecektir ve 2027 yılında sisteme dâhil edilmesi planlanmaktadır. Bu gelişmeler sadece Türkiye için değil, Zonguldak ve bölgemiz için de büyük bir ivme kazandırmaktadır. Filyos Vadisi Projesi ile birlikte bu bölgenin ekonomik potansiyeli daha da artmıştır. Bu yatırımların Zonguldak ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacağı aşikârdır" şeklinde konuştu.