Türkiye'de yaşanan artan hayat pahalılığı ve alım gücündeki azalma, vatandaşların bankalara olan borçlarını ciddi şekilde artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son bir yılda vatandaşların bankalardan kullandığı tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları toplam miktarı yüzde 67,6 oranında artış gösterdi.
Mart 2023'te 1 trilyon 849 milyar lira olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı harcamaları toplamı, Mart 2024'te 3 trilyon 100 milyon liraya yükseldi. Bu artışın detaylarına bakıldığında, tüketici kredilerinin toplam miktarının 1 trilyon 623 milyar lira olduğu, en büyük payın ise ihtiyaç kredilerinde olduğu görülüyor. İhtiyaç kredilerinin miktarı bir yılda 815 milyar liradan 1 milyar 86 milyon liraya çıktı.
Taşıt kredileri miktarı 64 milyar liradan 92.7 milyar liraya, konut kredilerinin tutarı ise 391 milyar liradan 444 milyar liraya yükseldi. Bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarı ise 577 milyar liradan 1 trilyon 376 milyar liraya yükseldi.
Bu verilere paralel olarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin mart ayında yayınladığı son verilere göre, Ocak 2024 yılı sonu itibariyle bireysel kredi kullanan kişi sayısı 2 milyon kişi artarak 40 milyon kişi oldu. Ortalama kredi bakiyesi ise 71 bin TL düzeyinde gerçekleşti.
Ocak ayında bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 194 bin oldu. Bu veriler, vatandaşların giderek artan borç yükü altında zorlandığını ve ekonomik sıkıntıların derinleştiğini gösteriyor.