Zonguldak

Yaşlılar için pozitif ayrımcılık anayasa gereği

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu anayasanın 10. Maddesini hatırlattı

Abone Ol

Türkiye Emekliler Derneği Yaşlılık Çalışmaları Grubu Başkanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu; geçtiğimiz 9 Ekim’de kutlanan  “yaşlılık ayrımcılığı farkındalık günü” nedeniyle yaptığı açıklamada anayasanın 10. Maddesine dikkat çekti.

Bir dönemler Zonguldak’ta avukatlık yapan eski milletvekili Cafer Tufan Yazıcıoğlu yaşlılar için şöyle dedi:

 “Anayasamızın 10. Maddesi Yaşlılarımız için Pozitif ayrımcılık getirmiştir. Bu düzenleme dünyada bir ilktir. Bu düzenlemeye uyum yasalarının çıkartılması beklentimizdir. Öncelikle Yaşlı yoksulluğunu önlemek için Emeklilik sistemimizde düzeltmeler yapılmalı, ayrı bir Yaşlı enflasyonu düzenlenmelidir. Yaşlılarımızda sağlıkta katılım payı alınmamalıdır. Yaşlı bakım modelinin sosyal devlet anlayışı içinde yürürlüğe konulması acildir. Bu yapılırken Yaşlı bakıcılarına fiili hizmet süresi zammı (yıpranma) verilerek , emeklilik yaş şartı da kaldırılarak erken emekli olmaları sağlanmalıdır.

Hiçbir Yaşlımız ayrımcılığa uğramamalı, bunu önleyecek kurum ve mekanizmalarla ilgili düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisimizce biran önce yürürlüğe sokulmalıdır. Yaşlılarımıza karşı ihmal, şiddet ve suistimal affedilmemeli ve en ağır ceza ile cezalandırılmalıdır. Birleşmiş Milletler tarafından Yaşlı haklarına ilişkin bir sözleşme yapılmasında geç kalınmamalıdır. Afetlerde ve çatışmalarda en mağdur kesim yaşlılarımızdır. Yaşlı refahının sağlanarak onlara olan vefa borcunun ödenmesi şarttır.”

Yazıcıoğlu’nun açıklaması Türkiye’deki emekliler ve yaşlılar arasında da olumlu karşılandı.