Hazırlanan kanun teklifiyle, sadece yaş sınırının kaldırdığını, istenen prim günü sayısının ise teklifte aynı tutulduğuna işaret eden Yavuzyılmaz, düzenleme ile hem yaş sınırının kaldırılması hem de prim günü şartının tekrar 1999 yılı öncesine indirilmesi gerektiğin belirtti.
Emeklilik planı yapan binlerce vatandaşın, 5 bin prim günü üzerinden emekli olmayı beklerken 5 bin 975 prim gün sayısı ile karşı karşıya kaldığını ifade eden CHP’li Milletvekili, EYT’den faydalanmak isteyen vatandaşların emekli olabilmek için 2 yıl 9 ay daha çalışmak zorunda kalacağını, bu durumun Hükümetin verdiği sözle çeliştiğini söyleyerek şunları konuştu:
“Vatandaşlarımızın merakla beklediği EYT düzenlemesi bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. Ancak söz konusu kanun tekfinin yeni mağduriyetler yaratmasından endişeliyiz.
Hükümet yetkilileri, EYT düzenlemesiyle birlikte emeklilikte hem yaş sınırının kaldırılmasını hem de 1999 yılında getirilen yüksek prim günü şartının tekrar 5 bin güne indirilmesinin sözünü vermişlerdi ancak kanun teklifine yaş sınırı ilgili düzenleme varken, 5 bin günü aşan prim günü zorunluluğunun aynı tutulduğunu görmekteyiz. Yani emeklilik planı yapan binlerce vatandaşımız, 5 bin prim günü üzerinden emekli olmayı beklerken şu an 5 bin 975 prim gün sayısı ile karşı karşıya ve emekli olabilmek için 2 yıl 9 ay daha fazla çalışmak zorunda.
Vatandaşlarımız verilen sözlere istinaden bankalardan veya eşten dosttan borçlar alarak prim gün sayılarını 5 bin güne tamamlamaya çalıştılar ancak şu an büyük bir belirsizlik ile karşı karşıyalar. 1999 yılı öncesi haklar neyse o verilecek denilmişti fakat mevcut teklif bunu tam anlamıyla karşılamıyor.
Belirsizlikler ve hatalı bilgilendirmeler nedeniyle vatandaşlarımız mağdur edilme durumuyla karşı karşıya. Halbuki ‘Sadece yaş sınırı ortadan kalkacak, istenen prim gün sayısı aynı kalacak’ denmiş olsaydı vatandaşlarımızda planlamalarını buna göre yapar boş yere borçlanmaz, umutlanmazlardı.
Hükümetin verdiği sözü tam anlamıyla tutması, EYT’de belirsizliklere son vermesi ve haksız şartları kaldırması gerekiyor. Bugün, Meclis çatısı altında EYT’lilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz.” (Heaber Teklifi)