Yasa tasarısının içeriğine ilişkin açıklamalarda bulunan Yavuzyılmaz, komisyondan çıkan teklif olduğu gibi kabul edilip kanunlaşırsa 2003 -2014 yılları arasında kömür madenlerindeki iş kazalarında şehit olan madencilerin yakınlarına tanınan hakların, ‘yasadaki süre sınırı kaldırılarak’ 2003 yılı öncesinde ve 2014 yılı sonrasında şehit olan madenci aileleri de tanınması mümkün olacak” dedi.

Şehit madenci aileleri arasındaki ayrım utancına son vermek adına 3 yıl önce verdiği aynı mahiyetteki kanun teklifinin, AK Parti Milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Yavuzyılmaz, geçte olsa bu yönde bir gelişmenin olmasından ötürü duyduğu memnuniyeti şu ifadelerle aktardı:

“Kömür madenlerindeki kazalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine hak tanıyan mevcut kanundaki ‘tarih sınırlandırılmasının’ kaldırılması için hazırladığımız kanun teklifimizi, 17.10.2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kez daha sunmuştuk.

üzere mevcut yasa sadece 2003 – 2014 yılları arasında şehit olan madencilerin ailelerine kapsıyor, bu tarihler dışında şehit olan madencilerin ailelerini yok sayıyordu. Bu ayrımcılığa son verilerek yasadan bütün şehit madenci ailelerinin faydalanması için daha öncesinde vermiş olduğum 12.07.2019 tarihli kanun teklifi; 30.06.2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Milletvekillerinin oylarıyla ne yazık ki reddedilmişti.

İçimizi yakan Bartın Maden Faciasından sonra Hükümet kanadından sonunda bir adım atılacağı ancak düzenlemenin sadece 2003 yılı sonrasındaki şehit madencilerimizin yakınları için yapılmasının planlandığı bilgisine ulaşmıştık.

Ardından yaptığımız açıklamalar ve kurduğumuz temaslar ile yıllardır devam eden ayıba dur demenin tek yolunun “yasadaki süre sınırının tamamen kaldırılması olduğunu, aksi takdirde Kozlu’da, Armutçuk’ta şehit olan madencilerin aileleri yine yok sayılacağını söyleyerek, hükümete bir kez daha ‘süre sınırlamasını tamamen kaldırın’ çağrısında bulunmuştuk.

Nihayet dün itibariyle, 3 yıl önce verdiğimiz kanun teklifi ile aynı mahiyetteki kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonundan oy birliği ile geçmiş bulunmaktadır. Geçte olsa bu yönde bir gelişmenin olmasından ötürü son derece mutluyuz.

Teklifin önümüzdeki haftalarda Meclis Genel Kurulana gelerek oylanması ve yasalaşması bekleniyor. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa Kozlu’da, Armutçuk’ta şehit olan madencilerin aileleri de aylık bağlanmasının ve kamuda istihdam hakkı tanınması mümkün olacak ve şehitlerimiz arasında ayrımcılığa yol açan bu utanca artık son verilecek.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi