Bugün özümüze dönelim bir yazı kaleme alalım dedim.
Yerli ve milli anlayışı.
Kendi öz kaynaklarımız.
Üretimimiz.
Eski güzel sloganların akla gelmesi.
Okullarda öğretilen yerlilik duygusu.
Millilik.
Sahip çıkılması.
Ve bugünlere gelinmesi.
Dünya ile rekabet.
Evet devamla.
Hatırlarsınız;
Özellikle ilkokullarda öğrenim görürken Aralık ayının ortalarına geldiğimizde öğretmenlerimiz bize ertesi gün için evlerimizden meyve, kuru yemiş gibi yiyecekler getirmemizi iste, sonra bunları sınıfın ortasında yayar, hep bir ağızdan yer ve yerli Mallar Haftasını sınıfça kutlardık.
Bu arada öğretmenimiz de bize yerli malı kullanımının faydalarını anlatırdı.
Parolamız da “Yerli malı, yurdun malı” şeklindeydi.
Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ´´yerli malı kullanmanın önemi´´ vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.
Aralık ayında tüm sınıflar tarafından kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verildi. Şiirler okunurdu, konuşmalar yapılırdı, skeçler ve oyunlar da oynanırdı.
Ülkemizde üretilen, yetiştirilen ürün ve malların tüketimini arttırmak için her yıl belirli bir hafta çeşitli etkinliklerin düzenlediği Yerli Malı Haftası olarak kutlanıyor.
Kutlama tarihi ise 12-18 Aralık günleri olarak belirlenmiştir.
Yerli Malı haftasında gerçekleştirilen etkinliklerin başında okullarda okunan Yerli Malı Haftası şiirleri geliyor. Ancak bu yıl okullara uzaktan eğitimle devam edilmesi nedeniyle kutlamalar değişiklik gösterecek.
Şimdi o günler biraz uzakta kaldı, hala kutluyoruz ama her yanımız ithal gıda, oyuncak, eğitim araçları, vs. gibi on binlerce kalem yabancı ürünler arasında.
YERLİ MALI HAFTASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır.
Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı.
Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.
Her yıl, 12-18 Aralık tarihinde gerçekleştirilen yerli malı haftası boyunca tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilirken şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır.
İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur.
Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.
ÖĞRENCİLER AÇISINDAN
Öğrencileri tutumlu davranmaya ve Türk Malı ürünler almaya yönlendiren yerli malı haftasının amacı eğitim yoluyla bireyleri bilinçlendirip toplumun refahını ve ekonominin gelişerek ülke kalkınmasının sürekliliğini sağlamaktır. Bu amaçla okullarda her yıl "Tutum Yatırım ve Yerli Malları Haftası" etkinlikleri düzenlenir. Ancak bu yol ortaya çıkan pandemi vakaları nedeni ile tatil edilen okullar nedeniyle bu hafta öğrencilere tam olarak anlatılamıyor.
Bu hafta kapsamında okullarda sergiler açılır, yerli malı tüketiminin önemini anlatan yazı ve şiirler okunur, böylece öğrencilere yerli malı kullanımının önemi benimsetilmiş olur. Pandemi döneminden dolayı yerli malı haftası biraz buruk geçmiş olsa da, biz bu haftanın önemine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Özellikle pandemi dönemi gösterdi ki tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli ürünler tercih etmenin tam zamanı. Hem cebimiz, hem ekonomimiz hem de milli dayanışmamız için her yaşta bu bilinç ile hareket etmeliyiz.
Ülkemiz yerli ve milli olma yolunda başarılı şekilde ilerlerken, özelikle bu dönemde bu bilince her bir bireyin sahip olması gerekiyor. Alışverişlerimizde yerli üretim ürünleri ihtiyacımız kadar satın almalıyız. Yerli ürün kullanımı arttıkça bu ürünlerin kalitesi de artacak yurtdışındaki markalarla rekabet edebilecek seviyeye gelecek.
Yerli malı, yurdun malı.
Bu sloganı hiç kimse hafızalarımızdan silemedi.
Silinmeyecek.
İnşallah.