Karadeniz Ereğli ilçesindeki Bakırcılar Çarşı’nda bulunan dükkanında Osmanlı dönemine ait köstekli ve antika duvar saatlerinin tamiratını yaparak, oradan geçenlerin adeta tarihe yolculuk etmesini sağlıyor.

Bir saat müzesini andıran dükkânda, köstekli saatlerin yanı sıra Osmanlı döneminden kalma antika duvar saatleri de mevcut.

Babasından devralıp iki kuşaktır saat ustalığını devam ettiren 64 yaşındaki Gencer, icra ettiği ve büyük bir uğraş verdiği bu zanaatın son temsilcilerinden olduğunu dile getirdi.

Kentte 1971 yılından buyana saat tamiratı yaptıklarını belirten Gencer, “1965 yılında babam Ereğli’ye geldi, burada dükkân açtı. Biz babamın yanında çocukken mesleğe başlamıştık, uzun zaman birlikte çalıştık. Babamın yanında çıraklık yaparak yetiştik. Usta olduktan sonra da ayrı dükkân açtık ve ilçede saat tamirciliği yaptık.” dedi.

15 Temmuz Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu Spor Tesisi açıldı 15 Temmuz Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu Spor Tesisi açıldı

Gencer, antika saat üzerine bu cadde de çalışan tek kişi olduğunu ifade ederek, hiç kimsenin tamiri ve bakımı zor olan bu saatleri yeniden hayata döndürmeye çaba harcamadığını söyledi.

Saat tamiratının çok ince bir meslek olduğunu vurgulayan Gencer, özellikle eski tarihi Ereğli evlerinde bu tür saatlerin hala duvarlarda asılı olduğunu anlattı.

Ereğlili saat ustası, “Bunların ihtişamı eski olmasında saklı. Çalışmasalar dahi sahip oldukları o özel görünümü evlerde muhafaza edilmesine yetiyor. Bu saatlerle atalarına ait hatıraları yad ediyorlar.” diye konuştu. Haber- Ersen Berk Çelik

WhatsApp Image 2023-04-19 at 16.00.10

WhatsApp Image 2023-04-19 at 16.09.14

WhatsApp Image 2023-04-19 at 16.00.11

Editör: Murat Barutçu