Zonguldak’ın Devrek ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Süreyya Akkaş, hayatını müziğe adadı. Bugüne dek çok sayıda ismi müziğe kazandıran Aktaş, yaşına rağmen pes etmeden yeni yetenekleri de yetiştirmeye devam ediyor. Aktaş öte yandan Devrek Belediyesi’nde majör olarak görev yapıyor.
1955 yılında ismi o zamanlar Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) olan Türkiye Taşkömürleri Kurumu bünyesindeki bando okuluna kayıt olan Süreyya Akkaş, burada trompet çalmasını öğrenirken, kısa sürede kendini diğer enstrümanları çalma konusunda da geliştirdi.1982 yılında Devrek Belediyesi bünyesinde kurulan bando takımında görev yapan Akkaş, 6 yıl boyunca bando takımında hem görev aldı hem de kendisini geliştirmeyi sürdürdü. Bando takımının kapanmasının ardından özel dersler vermeye başlayan Akkaş, halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak müzik ve enstrüman dersleri vermeye başladı. Halen devam eden Sinop Belediyesi Bando Takımı'nı da kuran Akkaş, daha sonra döndüğü Devrek'te, 2008 yılı içerisinde bu kez şef sıfatıyla Belediye Bando takımını kurdu. Yine belediye bünyesinde çeşitli enstrüman ve müzik eğitimi dersleri vermeye başladı.
Müziğin hayattaki yerini anlatan Akkaş, “Eğer milli bir ruh varsa, İstiklal Marşı varsa, ezanlarda susmaz, bayrak da inmez. Herhalde bandoculuğu öldüremezler yani. Mümkün değil Türkiye'de...Zayıflayabilir folklor ekiplerinde olduğu gibi, o ilgiye bağlı. Bazı ekipler siyasi olarak kullanıyor bandoyu, örneğin mehter marşını. Hâlbuki biz bandoda mehter marşı çalıyoruz. Bizim için siyaset son planda kalıyor." ifadesini kullandı.
Müziğin kendi hayatındaki yeri ve önemini vurgulayan Akkaş, "Benim için müzik hayattır. Atatürk'ün de dediği gibi, hayat damarları kopmuştur müzik olmayan insanda. Bandodan emekliyim ama orkestra olarak sahnelerde de çok bulundum. Eğiticiliğe başladım. Türkiye'de hangi enstrüman kullanılırsa kullanılsın, onların hocalığını yapıyorum şimdi." Şeklinde konuştu.
Müzikte yetenekten çok isteğin ön planda olduğunu anlatan Akkaş, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Mesajım; sadece yeteneği olanlar bunu yapar diyorlar ya, buna ben inanmıyorum. Allah herkese yetenek vermiştir. Üzerinde durulması gerekiyor. Üzerinde durduktan sonra da çalışmaları gerekiyor."
Devrek Belediye Bandosu’nun en genç yeteneği 13 yaşındaki Tuana Masal Cozur yaklaşık 2 yıldır bandoda olduğunu ifade ederek, “Müzik benim hayatımın bir parçası oldu. Özellikle klarnet çalmayı çok seviyorum. Kendimden bir parça olarak görüyorum.” Dedi.
Süreyya Akkaş ile çalışmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren genç yetenek, “Deneyimli bir insan olduğu için, deneyimlerini bize aktarması çok güzel. Kısacası mükemmel diyebilirim.” İfadelerine yer verdi.
Müziğe ailesinin isteği üzerine başladığını anlatan Cozur, “Müziğe ilgi duymak gerçekten sonradan da başlıyor. Zaten ona başlayınca insan devamını getirmek istiyor. Takibi zorlukları da var. Ama buna devam ederseniz sonucunda çok güzel şeylerle karşılaşıyorsunuz.” dedi. Haber: Fadime YILMAZ ELMA