Gündem

YÖK, TPAO, ZBEÜ ve TP-OTC’den Türkiye’nin geleceğine ortak imza

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) ve Turkish Petroleum Off-Shore Technology Center A.Ş. (TP-OTC) iş birliğiyle petrol ve doğal gaz sektörüne yerli, millî ve nitelikli personel yetiştirmek üzere kurulan Açık Deniz Teknolojileri Merkezi açıldı.

Açık Deniz Teknolojileri Merkezi, TPAO’nun alt şirketi TP-OTC ve Yükseköğretim Kurulu arasında imzalanan protokolle ZBEÜ Çaycuma Meslek Yüksekokulu bünyesinde “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” ve “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” ön lisans programlarına ev sahipliği yapacak. “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” ve “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” ön lisans programları 2022-2023 eğitim öğretim döneminde ilk öğrencileriyle buluştu.

Açık Deniz Teknolojileri Merkezinin açılış töreni, YÖK Başkanı Erol Özvar, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, TSO Başkanı Metin Demir, TPAO ve TP-OTC çalışanları, akademisyenler, öğrenciler, petrol ve doğal gaz sektöründen profesyonellerin katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşma yapan YÖK Başkanı Erol Özvar, Türkiye'nin denizlerdeki petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan yüksek nitelikli insan kaynağını yetiştirmek amacıyla; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulunda “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” ve “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” ön lisans programlarını Yükseköğretim Kurulu kararıyla 2022 yılı içerisinde açtıklarını hatırlatarak, “Hamdolsun Nisan ayında protokolü imzalamamızın ve bugün burada açılışını yaptığımız Açık Deniz Teknolojileri Merkezi bünyesinde yer alan iki programı açmamızın üzerinden henüz birkaç ay geçmesine rağmen, üniversite giriş sınavında söz konusu programlara adaylarımızın çok büyük bir ilgisi olduğunu müşahede ettik” dedi.

Açık Deniz Teknolojileri Merkezi bünyesinde yer alan iki programı tercih edenler arasında oldukça yüksek puanlı öğrencilerin de olmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Özvar, şöyle devam etti:

“Açılışını yaptığımız bu merkez, diğer alanlarda yapacağımız çalışmalar için de bir model ve örneklik teşkil etmektedir. Bu örnek iş birliği dolayısıyla TP-OTC yönetimine ve Sayın Genel Müdürümüze tekrardan teşekkür etmek istiyorum. Bu iş birliği modeli göstermiştir ki, sektörlerin nitelikli insan kaynağını karşılamak için, ilgili sektör gerekli maddi desteği sağlarsa, Yükseköğretim Kurulu olarak bizler de çok hızlı bir şekilde talepleri karşılamak, programları açmak ve revize etmek konusunda gereğini yapıyoruz ve yaparız. Bu vesileyle, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağını karşılamak için diğer sektörlerimizle de her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek isterim.”

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ise ZBEÜ olarak uluslararası normlara uygun olarak alanında uzman, toplumun her yönden kalkınmasına katkı sağlayacak donanımlı bireyler yetiştirmeyi ilke edindiklerini belirterek, “Bu yıl tercih kılavuzunda bu iki yeni programla yer almak bizi epey heyecanlandırmıştır. Ancak yerleştirme sonuçlarında gördüğümüz tablo bu heyecanımızı katlanarak arttırmış ve ne kadar doğru bir atılım yapıldığını bir kez daha görmemizi sağlayan sonuç bizleri epey gururlandırmıştır. Çünkü tüm sürecin adeta bir nakış gibi ilmek ilmek işlenmesi neticesinde açılan Açık Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi programlarımız daha ilk yılından yüzde yüz doluluk başarısı elde etmiş ve bu programlarımız 2022 yılı merkezi yerleştirme ile öğrenci alan Yükseköğretim ön lisans programları kapsamında, en yüksek puan ile öğrenci alarak, Üniversitemizin bölge üniversiteleri arasında adeta bir rekora imza atmasını sağlamıştır” dedi.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin de “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Programına yerleştirilen 23 öğrencimizi ve Açık Deniz Tabanlı Uygulamaları Teknolojisi Programına yerleştirilen 26 öğrencimizi, eğitim ve öğretim hayatları boyunca TPAO ve TP-OTC olarak staj, burs ve istihdam imkanları ile destekleyeceğiz. 12 ay boyunca kesintisiz 3.000 TL burs alacak öğrencilerimiz, operasyon bölgelerinde staj yaparak öğrendiklerini alanında en iyi profesyonellerin rehberliğinde uygulama olanağına, mezun olduklarında ise işe alım süreçlerinde önceliğe sahip olacaklar. Gençlerimiz, yeni kurulan programlarımızda aldıkları eğitim sayesinde ulusal ve uluslararası arenada saygın bir mesleğe sahip olmakla kalmayacak, yetişmiş personel sayısının kısıtlı olduğu bir sektörde, yürüttüğümüz kritik operasyon ve projelerde görev alabilecekler. Modern ve nitelikli eğitime verdiğimiz değere binaen, üniversitemiz kampüsünde eğitimlerin verileceği binanın yenilenmesini de üstlendik. Bina içinde inşa edilecek olan laboratuvar ve atölyeler sayesinde öğrencilerimizin uygulamalı eğitim almasına olanak tanıyoruz.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi programa katılan protokol tarafından kesildi. (Haber Merkezi)