ZBEÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin sahnelediği Kral Lear oyunu, TRT 2’de Genç Sahne Arkası programında yayımlandı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı öğrencilerinin sahnelediği, William Shakespeare’in ünlü oyunu “Kral Lear”, TRT 2’nin “Genç Sahne Arkası” programında yayımlandı. Üniversitelerin tiyatro bölümlerinin oyunlarını seyirci ile buluşturmayı amaçlayan Genç Sahne Arkası programının bu haftaki konuğu, ZBEÜ Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencilerinin sahnelediği Kral Lear oyunu oldu.
ZBEÜ Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Öğr. Gör. Hasan Anıl Sepetçi’nin yönettiği, ZBEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezinde seyirci ile buluşan ve büyük beğeni toplayan Kral Lear gerek oyunculuklar gerek sahne, kostüm tasarımı ve tiyatro dekoruyla büyük dikkat çekmişti. TRT 2’de yayımlanan Genç Sahne Arkası programı ise ZBEÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin sahnelediği Kral Lear’ın, metin okuma provalarını ve oyunun sahnelenme sürecini odağa aldığı bölümünü, TRT 2’de bugün saat 13.30’da izleyicilerle buluşturdu.
ZBEÜ olarak akademik, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerde her geçen gün daha fazla başarı elde ederek ses getiren çalışmalara imza attıklarını ifade eden ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, ZBEÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. İlker Kömürcü başta olmak üzere Kral Lear oyununun sahnelenmesine büyük emek veren Sahne Sanatları Bölümü ve Tiyatro Ana Sanat Dalı akademik ve idari personeline teşekkürlerini sunarak oyunda görev alan ekibe ve bu heyecana ortak olarak Kral Lear’ı izleyicilerle buluşturan TRT 2 Genç Sahne Arkası programı çalışanlarına teşekkürlerini sundu.
KRAL LEAR’IN KONUSU
1605’te tamamlanan ve ilk olarak 1607 yılında İngiltere’de sahnelenen Kral Lear, yaşlanan ve güçten düştüğünü hisseden Kral Lear’ın ülke topraklarını üç kızı arasında paylaştırma kararı almasıyla başlar. Paylaşımı hakkaniyetle gerçekleştirebilmek için kızlarını sınava tabi tutmak isteyen Kral Lear, kızlarının ona duyduğu sevgiyi ölçmek ister. İki kızının süslü ve abartılı sevgi sözlerine karşılık küçük kızı olan Cordelia’nın, gerçek sevginin bu tür laflarla sunulamayacağını anlatması karşısında öfkelenen Kral Lear, Cordelia’yı ve onu savunan Kent Kontu’nu sürgüne gönderir. Ancak topraklarını bölüştürdüğü iki kızının mutlak hakimiyet arzusuyla kral olan babalarını sürgün ederek yalnızlığa terk etmeleriyle Kral Lear gerçek sevginin evlatlıktan reddettiği kızı Cordelia’nın söylediği biçimde olduğunu trajik bir şekilde anlayacaktır.