Alınan ruhsatla birlikte Alaplı’ya sınır olan Akçakoca’nın köylerinde 1774 hektar, Devrek’in Ahmetoğlu köyünde ise 1737 hektarlık orman alanında altın aranacağı duyurulmuştu. Bölgedeki halk ve çevre platformları, bu madencilik faaliyetlerine karşı “Altına da Üstüne de Dokunma” sloganıyla eylem başlattı.
Protestoya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da katılarak destek verdi. CHP il ve ilçe teşkilatlarından yöneticiler, belediye meclis üyeleri, gençlik kolları başkanları ile birlikte Devrek’in Mekekler Köyü sakinleri de eylemde yer aldı.
Yavuzyılmaz: “Bu Topraklar Zonguldak’ın Kalbidir”
Yavuzyılmaz, eylemde yaptığı konuşmada, altın madeni arama faaliyetlerinin doğaya geri dönülemez zararlar vereceğini vurguladı. Bölgenin Zonguldak’ın içme suyu kaynaklarını barındıran, eşsiz bir doğaya sahip olduğunu belirten Yavuzyılmaz, madencilik faaliyetlerinin doğayı tahrip ettiğini ve geri dönüşü olmayan bir yıkım bıraktığını söyledi.
Yavuzyılmaz konuşmasında şunları ifade etti:
“Bu topraklar, Zonguldak’ın kalbi. Bu eşsiz doğa, yeraltı sularıyla birlikte burada yaşayan halkın can damarıdır. Son yirmi yıldır yapılan vahşi madencilik faaliyetleri, maalesef geri dönülemez hasarlar bıraktı. Türkiye’nin hangi madenlere ne kadar ihtiyacı olduğuna dair planlama yapılmıyor. Nerede altın, bakır veya krom bulurlarsa, doğayı tahrip ederek çıkarıyorlar. Ağaçları, ormanları ve burada yaşayan insanları hiçe sayıyorlar.”
Yavuzyılmaz, daha önce Alaplı’da benzer bir mücadelenin kazanıldığını hatırlatarak, “Biz mücadelemizle Santara Gold adlı Kanada merkezli şirketi Alaplı’dan göndermeyi başardık. Gerekirse Devrek’te de Mavera Madencilik ve yerli işbirlikçilerini aynı şekilde göndermesini biliriz” dedi.
Protestoların önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. Halk, bölgenin doğal yapısını korumak için kararlılıkla eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.