Zonguldak bu sektörde yok

Abone Ol

Zonguldak olarak bir çok sektörde eksikliklerimiz var.

Bugün su ürünlerini yazacağız.

Su ürünleri kooperatifi var.

Hem Kozlu’da.

Kilimli’ de. .

Ereğli’de.

Zonguldak merkezde var mı?

Bilemiyoruz.

Bugün için bir çok su ürününe kayıtlı üyelerinde pek çok sorunu var.

Aslında yeni balıkçı barınakları kurulmalı.

Hayata geçmeli.

Kozlu için balıkçı barınağının büyüyeceğini biliyoruz.

Resmen liman olacak bir konuma ve duruma geliyor.

Devamla.

Zonguldak ve yöresinde su ürünleri üretimi yok…

Hayvancılık da yok!..

Ekonominin bu sektöründe sıfırız…

Çünkü bizi yönlendirecek yöneticilerin ne yazık ki Zonguldak’a yolları düşmüyor.

Ama bir Ege ve bir Akdeniz su ürünleri ihracatında ekonomimize önemli katkılar sağlıyorlar, büyük ölçüde ihracatlarla döviz girişine destek sağlıyorlar…

Bakın bu konuda Egeli ihracatçılar neler anlatıyorlar:

“Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak, 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’de ihracatın yıldız sektörlerinden biri olduk. 2019 yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz 2,5 milyar dolarlık ihracat tutarıyla 2023 yılı ihracat hedeflerini ilk önce yakalayan sektörlerden olduk. 2020 yılı sonunda da pandemiye rağmen sektör olarak 2,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 2021 Ocak -Haziran döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 1,5 milyar dolar olarak gerçekleştirmiştir. Sektör, Türkiye geneli 104,9 milyar dolarlık ihracatımızda ise yüzde 1,5’lik pay almıştır.

2021 yılının Ocak-Haziran ilk 6 aylık döneminde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 alt sektör sırasıyla, 649 milyon dolarla su ürünleri, 349 milyon dolarla kümes hayvanları etleri ile 179 milyon dolarla yumurta olmak üzere toplamda 528 milyon dolar kanatlı ürünleri, 205 milyon dolarla süt ve süt ürünleri ile 13,6 milyon dolarla tabii baldır.Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimize üye olan, aktif üye sayımız 2021 yılının ilk yarısında 249’dur. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak su ürünleri ve kanatlı eti, yumurta, süt ürünleri ve bal başta olmak üzere hayvansal mamulleri toplam 120’den fazla ülkeye ihraç etmekteyiz.

Türkiye'nin yeni dönemde ihracatta öncelikli ülkeler olarak belirlendiği ve büyüklüğü 2,8 trilyon doları aşan Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan pazarları başta olmak üzere, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Japonya, Brezilya ve Afrika ülkelerine gerçekleşen ihracatta sektör olarak daha çok pay almak, anılan pazarlarda karşılaştığımız mevcut siyasi ve teknik engelleri kaldırmak ve bu ülkelere yönelik tanıtım faaliyetleri ve projeler geliştirmeyi planlıyoruz.

Su Ürünleri sektöründe başlatılan bu projenin önümüzdeki dönemde kanatlı sektörü başta olmak üzere diğer hayvansal mamuller sektörü için de devam ettirmeyi planlamaktayız”