Düzenlenen eyleme, Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, CHP İl Başkanı Devrim Dural, CHP eski merkez ilçe başkanı Ebru Uzun, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Platform adına konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, 33 aydının diri diri yakılarak can verdiği Sivas Katliamı’nın 31. yıl dönümünde olduklarını belirtti. Kaymakçı, “Katliamın davası 31 yıl boyunca türlü hukuksuzluklarla devam etti. 31 yıldır bıkmadan, usanmadan adalet arayan ‘İnsanlık suçlarında zamanaşımı olamaz’ diyenlerin mücadelesi bugün de devam ediyor” dedi.

Kaymakçı konuşmasında, “Din ve inanç özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi evrensel insan hakları prensiplerini yok sayan ve farklılıkları çoğulculuk unsuru olarak görmeyen tekçi, baskıcı bir sistemi tesis etmek isteyenlerin politikaları ve uygulamaları Sivas Madımak Katliamı’na yol açmıştır” diyerek şunları ekledi:

Yaşarken öldürdüler Yaşarken öldürdüler

“31 yıl önce, 2 Temmuz 1993 günü insanlık tarihine bir utanç eklendi. 33 şair, yazar, müzisyen, Pir Sultan Abdal Etkinliği’ne katılmak için gittikleri Sivas’ta kaldıkları Madımak Oteli’nde, etraflarını saran gerici güruh tarafından yakılarak katledildiler. Bu vahşi katliamı ve bu katliamda hayatını kaybedenleri asla unutmayacağız, unutturmayacağız. O gün otel çevresindekilere müdahale edilmediği gibi, dönemin başbakanının ‘Çok şükür otel dışındaki yurttaşlarımız bir zarar görmemiştir’, dönemin cumhurbaşkanının ‘Olayda ağır tahrik vardır. Olay münferittir, halk galeyana gelmiştir’, dönemin içişleri bakanının ise ‘Aziz Nesin'in halkı tahrik etmesi sonucunda galeyana gelen halk bu olayları çıkarmıştır’ sözleri hala aklımızdadır.

Sivas Katliamı, gerici faşist katliam zincirinin önemli bir halkasıdır. Ülkemizin aydınlık beyinlerini Madımak’ta yakan gericiliğin katliam sicili, 1930 yılındaki Menemen-Kubilay olayından 1969 yılında İstanbul’da Kanlı Pazar’a, 1978 yılında Kahramanmaraş’a, 2015 yılında Urfa Suruç’a, Ankara Garı’na, 2017 yılındaki Reina katliamlarına dek uzanmaktadır. Gerici faşist güçler, toplu katliamların yanı sıra birçok aydınımızı da öldürmüştür.

Zonguldak Demokrasi Platformu olarak, Sivas Katliamı’nı yaratan düşünceyi lanetliyoruz. Demokratik, laik, emeğin ve bilimin aydınlattığı başka bir Türkiye mücadelesine kararlılıkla devam ediyoruz. 2 Temmuz 1993 tarihinde gerici güruhların Sivas’ta Madımak Oteli’nde diri diri yaktığı toplumcu, demokrat yazar ve ozanlarımızı sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Onları unutmadık, unutturmayacağız.”

Muhabir: Handan Alataş