Uğur Mumcu ve Altan Öymen'in uzun süren bir araştırmanın ardından ortaya çıkardığı Mobilya Dosyası, Türkiye'de araştırmacı gazeteciliğe büyük bir örnek teşkil ediyor. Bu büyük skandal, yıllar geçmesine rağmen hala "Tarihi vurgun" olarak anılıyor. Vergi iadesi altında devlet tarafından Süleyman Demirel’in yeğeni Yahya Demirel’e ödenen meblağlar, ihracatın Karadeniz Ereğli üzerinden yapılması ise dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor.

HER ŞEY BİR İHBARLA BAŞLADI…

1975 yılında Uğur Mumcu, Anka Ajansı'nda çalışırken, meslektaşı Altan Öymen ile birlikte yazdıkları ve Anka Ajansı tarafından gündeme getirilen Mobilya Dosyası, ülke için önemli bir olay haline geldi. Mumcu ve Öymen, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in yeğeni olan Yahya Demirel'in, kalitesiz mobilyaları hatta yer yer suntaları İtalya, Libya, Kıbrıs gibi ülkelere ihraç ederek büyük miktarlarda vergi iadesi aldığını, bir ihbar telefonuyla ortaya çıkardılar. İki gazeteci, bu olayı sürekli olarak takip ettiler, uzun bir süre boyunca ülke içinde ve dışında izlediler. Bu olay ve olayla ilgili haberler ve yazılar büyük siyasi ve toplumsal yankılar uyandırdı. Başbakan Demirel, siyasi yaşamının en zor günlerinden birini yaşadı ve aleyhinde "Mobilya Komisyonu" adı verilen Meclis Komisyonu kuruldu.

AKDENİZ’E EREĞLİ ÜZERİNDEN İHRACAT!

Yahya Demirel, ilk beş mobilya ihracatının ikisini Kıbrıs, ikisini İtalya ve birini Libya'ya yaparak 26 milyon TL kazandı ve buna karşılık 20 milyon TL vergi iadesi aldı. Bu ilk beş ihracat, bazı şüpheleri beraberinde getirdi. Örneğin, gümrük çıkış noktalarının Karadeniz Ereğli'sinde olması dikkat çekiciydi. Akdeniz’e yapılacak satışların Karadeniz limanı üzerinden yapılması, olayın en dikkat çekici noktalarından biri olmuştu. Bunun nedeni olarak ise, o dönemde ülkede belirsizliklerin yaşanması, sık sık seçim yapılması, tüm suçun memurların üzerine yıkılması konusundaki rahatlığın olduğu söyleniyor.

BELGE NİTELİĞİNDE KİTAP!

Öte yandan, Uğur Mumcu ve Altan Öymen tarafından konu ile ilgili yargı süreci öncesinde “Mobilya Dosyası” isimli kitap hazırlandı. Bunun nedeni olarak ise iki gazeteci mahkemeye delil niteliği taşıması amacıyla kitabı yazdıklarını açıkladılar.

AYNI GÜN İÇERİSİNDE TÜM İŞLEMLER YAPILDI

Kitapta, Karadeniz Ereğli detayına sıkça yer verildi. İhracatların güzergah üzeri olmamasına rağmen Ereğli üzerinden yapılması, Aynı gün içerisinde uzman incelemesi raporunun çıkmasına, izinlerin alınmasına ve ürünleri Isparta’dan Zonguldak’a taşıma imkanının olmamasına rağmen, kurdukları düzen ile hafta sonu olmasına rağmen tüm işlemleri halledebildikleri ve buna benzer hukuka aykırı çok fazla olayın yaşandığı kitapta anlatıldı.

ZONGULDAK OLAYI YAKINDAN TAKİP ETTİ

MHP’den Kamu-Sen’e Öğretmenler Günü ziyareti MHP’den Kamu-Sen’e Öğretmenler Günü ziyareti

Türkiye’de gazeteciliğin öncüsü olmuş isimlerin başında gelen Uğur Mumcu’nun ve Altan Öymen’in yazdığı kitaplar, haberler hala tarihe ışık tutmaya ve yeni yetişen gazetecilere örnek teşkil etmeye devam ediyor. 1974-75 yıllarında yaşamış vatandaşlar olayı detaylı bir şekilde bilirken, günümüz gençleri ise tarihte önemli bir yere sahip olan olayla ilgili bilgi sahibi değiller. Bilgi sahibi olmak isteyen herkesin “Mobilya Dosyası” isimli kitabı okumaları önerilir…

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

WhatsApp-Image-2023-10-18-at-15.04.56

WhatsApp-Image-2023-10-18-at-15.05.13

Editör: Murat Barutçu