Zonguldak Valiliği karşısına dikilen saat kulesi ne yazık ki kent halkı tarafından beğenilmedi ve kenti yakışmadığı üstünde fikir birliğine varıldı.
Zonguldak’ı referans almadığı, yanına iki madenci betimlemesi yerleştirilip yasak savar gibi uydurmasyon bir hale dönüştürüldüğü, her türlü estetik zevkten yoksun olduğu, yanındaki yapılarla bile görüntü uyuşmazlığının bulunduğu gibi hakkında çeşitli olumsuz yorumlar yapılan saat kulesinin gelecekteki akıbetinin geçmişte İnönü Parkına dikilen uydurmasyon Pamukkale Travertenleri gibi olacağı ve gelecek olan Belediye başkanı tarafından buradan kaldırılabileceği kamuoyunda konuşuluyor.
Sosyal medyada söz konusu saat kulesi için yapılan yorumların bazıları da şöyle:
Muammer Güner: Zonguldak'ın böğrüne saplanan bana göre hilkat garibesi bir saat kulesinin fotoğrafıdır bu. Bir eser yapın ki gurur duyalım, gönülden teşekkür edelim isterdik. Zonguldak şehrinin onlarca tarihi belleğini yıkıp, yok edenler, çocukluğumuzdan iz bırakmayanlar, yerine koyduğunuz bu kule mi? ne ise şeyle, gurur duyabilirsiniz.
Berran Aydan: Çok kaba ve çok karışık.
Remzi Acar: Ben görünce utandım. Hiç mi geçmiş yüzyıllardaki eserlere bakmamış bunu yapan?
Ali Rıza Kaya: Bir çok yerde olan vasat bir kule
Ülkü Aytaç Aşcı: Trafikte görüş açısını kapatmaz mı? Tarihi saat kulelerine özenmişler. Sultan 2. Abdülhamit saat kulelerine meraklıydı.
TC Sefer Demircan: Öyle bir heykel ki madencilerin kazacak kömürü yok
Özüm Malli: Çok çirkin. Çok karışık. Hiç yakışmamış. Yazık.
Atilla Çamlı: Tek kelimeyle iğrenç. Birilerine para kazandırmak için yapılmış ucube.
Nezahat Demircan Çakmakcı: Bugün yanından geçerken içim sıkıldı. Gereksiz geldi bana.
Gülden Işık: Katılıyorum... Sanki saray kalıntısı
Hanife Akalın Gülen: Madenci feneri şeklinde olup içine saat monte edilseydi daha güzel olabilirdi
Ahmet Başçı: Bence son derece demode. Zonguldak gibi özgün değerleri olan bir kente hiç referans vermeyen bir saat kulesi. Avrupa kentlerinde çok saat kuleleri gördüm. Bu saat kulelerinin bir yontucu sanatkâr tarafından şehrin özelliği ile ilgili tasarlanmış olduğunu görüyorsunuz. Eğer Zonguldak Kent merkezine bir saat kulesi yapılması gerekiyorsa, Zonguldak kentine referanslı bir saat kulesi yarışması yapılmalıydı
Yücel Albayrak: Bir yanda Cumhuriyetin Efsane Köprüsü Yıkılırken Çok merak ediyorum Halk 100 yılda Bu saati mi Alkışlayacak? Atalarının Yıkılan Köprüsüne mi Üzülecek Bu iş bu kadar Denk getirilir. Bravooo…
Serkan Demir: Şehir merkezi zaten küçük yol yok birde bu ucube şeyi koyup dahada daralmasıni sağlamak ne demek oluyor
Kaya Çelikel: Hiç ama hiç bir anlam ifade etmediği gibi zevksizliğinde ancak bu kadarı olabilir.
Duygu Oruc: İnsan utanır bunu dikmeye
Ali Enli: Şehri var eden unsurlardan biri de anıtsal yapılardır.. ve özellikle şehir için önemli olan unsurların kaideler üzerinde yükselen estetik ve onların karakterlerine uygun, saygı uyandıran, gerçek anlamda başarılı semboller.. bu figürler hepimizi güzel bir şekilde etkileyecek ve sanata karşı da saygı uyandıracaktır..
Kamusal alan, toplumsal yaşam ve öznenin varoluş temelinde önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda, kamusal kavramının toplumların sosyal, siyasal ve günlük hayatlarını fiziksel ve düşünsel bir platformda meydana getirmesinde ve estetik düzeyini oluşturarak entelektüel bir bilinç ve yaşam kalitesinde belirleyici rol üstlenmektedir. Bu bağlamda kamusal alan ve öznenin ortak bir konsülde birbirine bağlı olarak gelişerek, olgunlaşarak yaşamsal ve özgün bir platform üretebilir.
Zonguldak özelinde baktığımızda saat kulesinin konumlandırıldığı Kamusal Alanın Yapısal Dönüşümünün aceleci bir yaklaşımla sonlandırıldığı görülmektedir. Saat kulesi için 3 milyon tl harcanmış fakat kullanılan malzemedeki ve tasarımdaki basitlik kent meydanına artı bir değer katmamış aksine düşürmüştür. Saat kulesi kentsel mekanın kalitesini artırarak kentsel bir imge haline dönüşmemiştir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yetiştirilmeye çalışan kulenin, Cumhuriyeti ve onun en önemli değeri Atatürk’ü ne kadar simgelediği de ortadadır. (Haber merkezi)