Vali Hacıbektaşoğlu Gökçebey Kaymakamlığını ziyaret etti Vali Hacıbektaşoğlu Gökçebey Kaymakamlığını ziyaret etti

Çaycuma Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Zonguldak'taki tarihi yapılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çiloğlu, "Bu tarihe sahip yapıların korunması ve işlev kazandırılması için gereken yapılmalıdır. Umarım dikkate alınır" dedi.

Çiloğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Zonguldak’ta sorunlar gündeme gelince herkes Zonguldak sevdalısı olur. Devletimizin tüm kurumları da güzel sözlerle görevlerini çok iyi yaptıklarını iddia ederler. Ancak, Zonguldak’a bakınca durumun hiç de öyle olmadığını yaşadığımız bu şehirde görmekteyiz."

Çiloğlu, turizm ile ilgili yapılan güzel girişimlerin ve toplantıların sonuçsuz kaldığını belirterek, "Sonuç elde var sıfır. Hemen yanı başımızda duran tarihi değerleri olan yapıları bırakın sahiplenmeyi, görmezlikten gelir ya da kırar dökeriz. Asma bölgesinde bulunan Fransızlardan kalma bu tarihi yapılar da bugün bu durumu yaşıyor" dedi.

Zonguldak İl Kültür Müdürlüğü'nün bu konuda somut bir adım atmadığını belirten Çiloğlu, "Acaba bu durum başka illerde olsa, ilgili kurumlar Zonguldak’taki gibi kayıtsız kalırlar mıydı?" diye sordu.

Çiloğlu, açıklamasında binaların tarihçesine de değindi. Osmanlı döneminde bölgede kömür üretimi yapan Fransız Ereğli Şirketi, 1905 yılında GELİK- ASMA havai hattını kurdu. Bu hat, Gelik'ten Asma'ya taşınan ve burada depolanarak Zonguldak'a demiryolu ile taşınan kömür için kullanıldı. Bu sosyal ve sanayi yapıları, 1905-1910 yılları arasında inşa edildi ve 1956 yılına kadar önemli endüstri yapıları olarak 50 yılı aşkın süre işlev gördü. Zonguldak endüstri panoraması açısından önem taşıyan yapılardan bazıları halen ayakta kalabilmiştir. Lojmanlar, EKİ döneminde mühendis ve üst düzey nezaretçi lojmanı olarak kullanıldı ancak yıllardır âtıl durumda beklemektedirler.

Savaş Çiloğlu, bu tarihi yapıların korunması ve işlev kazandırılması için gereken adımların atılmasını vurgulayarak, "Umarım dikkate alınır" dedi.

Whats App Image 2024 05 30 At 14.05.44 (1)

Whats App Image 2024 05 30 At 14.05.44

Whats App Image 2024 05 30 At 14.05.45

Whats App Image 2024 05 30 At 14.05.43 (1)

Whats App Image 2024 05 30 At 14.05.43

Kaynak: Haber Merkezi