Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın gündeme getirdiği 19 KİT’in (Kamu İktisadi Teşebbüsleri) özelleştirilmesi konusu, kentte tartışmalara neden oldu. Bu konuda Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, önemli açıklamalarda bulundu.

Zonguldak'ta Çocuk Üniversitesi açıldı Zonguldak'ta Çocuk Üniversitesi açıldı

“Özelleştirme Yok" İddiaları

CHP'nin ortaya attığı örtülü özelleştirme iddiasına karşılık, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, “Özelleştirme yok” yanıtını verdi. Bu karşılıklı açıklamalar, vatandaşların kafasında "Kim yalan söylüyor?" sorusunu doğurdu. GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, bu soruya yanıt verdi.

Başkan Yeşil, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Şimdi 'Kim yalan söylüyor?'dan ziyade KİT raporunun reformunun içeriğine bakmak lazım. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KİT reformu adı altında yapmayı planladığı yönetimsel değişiklikler, 19 kurumun geleceğini tehlikeye atmaktadır. Bu kanun teklifi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütün yönetim kurullarında tam yetkili olacaktır. Bu yetki ile zarar eden veya kar eden kuruluşlarda her türlü çalışmayı yönetim kurulu kararıyla yapabilecektir. Bu nedenle bu kanun teklifi kabul edilemez. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın iş yerlerinde yönetim hakkına sahip olması, iş yerlerinin ve iş güvenliğinin geleceği açısından büyük tehlikeler yaratacaktır. Bu iş yerleri halkın malıdır ve kolay kolay oluşturulmadı. Yönetim kurulu yetkisi verilerek bazı sıkıntıların yaşanabileceği konusunda uyarılarımızı yapıyoruz. Bu tür değişikliklerle iş yerlerinin gelirlerinin düzeltilmesi mümkün değildir. Uzmanlık gerektiren işlerdir ve herkesin kendi uzmanlık alanında görev alması gerektiğini savunuyoruz.”

Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzerine Görüşler

Türkiye Taşkömürü Kurumu hakkında da açıklamalarda bulunan Yeşil, “Sayın Bakanımız ve Sayın Vekilimiz Ahmet Çolakoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı'nın söylemleri doğrultusunda Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun özelleşmeyeceğini beyan ettiler. Ancak, Deniz Bey'in açıklamalarında gördüğümüz gibi, bu yetkiyle birlikte ileriye dönük özelleştirmeler, kapatmalar ve küçültmeler gerçekleşebilir. Bu yüzden Zonguldak halkı, madenciler ve sivil toplum örgütleri olarak bu işin tamamen karşısındayız ve bunun sonuna kadar mücadelesini vereceğiz. Rehabilitasyon çalışmaları veya iş yerlerinin işleyişinin düzeltilmesi bu kanunla yapılacak işler değildir. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun hantal yapısını verimliliği artırmak adına düzeltmek için tüm tarafların uzlaşı içinde çalışması gerekmektedir. Ancak bu yasa, özelleştirmenin, satmanın, küçültmenin ve kapatmanın önünü açan bir yasa ve bizler bunun karşısındayız,” şeklinde konuştu.

Özelleştirilmesi Planlanan Kurumlar

Özelleştirilmesi planlanan 19 kurumun isimleri ise şu şekildedir:
1. DMO (Devlet Malzeme Ofisi)
2. TEMSAN (Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş.)
3. TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu)
4. TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri)
5. ETI MADEN (Eti Maden İşletmeleri)
6. EUAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.)
7. TEİAS (Türkiye Elektrik iletim A.Ş.)
8. TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.)
9. BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.)
10. TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)
11. TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)
12. ÇAYKUR (Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü)
13. TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü)
14. ESK (Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü)
15. TŞFAŞ (Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.)
16. TCDD (T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi)
17. TÜRASAŞ (Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.)
18. DHMI (Devlet Hava Meydanları İşletmesi)
19. KEGM (Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü) 

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma