Zonguldak İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne yaptırdığı deprem analiz raporunun sonuçlarını açıkladı.
Gazetecilere konuşan Karayılmaz, 20'nin üzerindeki okul binasının deprem analizinde, 10 tanesinde yıkım kararı çıktığını belirterek şunları söyledi:
“Bir binanın yıkım kararının çıkması için arkadaşlar bugünkü maliyetinin eğer yeniden revize edilerek deprem güçlendirme yapılırken yüzde 40'ını; inşaat maliyetine geçiyorsa binaya yıkabilirsiniz sirayeti veriyor. ‘Yıkın ve yerinden yapın. Bu binayı güçlendirirseniz de daha uzun soluklu bir yaşam alanı sağlamaz’ diyor. Dolayısıyla yaklaşık 10 tane binanın güçlendirmesi çıktı, 10 tane binanın da yıkım kararı çıktı. Biz acilen o okullarda boşalttık çünkü her an her şey olabilir. Çocuklarımız zarar görsün istemeyiz, hiç kimseye bir şey olsun istemeyiz. Dolayısıyla hızlı bir şekilde bunların 4 tanesi Milli Eğitim Bakanlığı’na ihaleye esas dosyaları hazırlandı ve gönderildi. Diğer 6 tanesinin projeleri yani deprem güçlendirme statikle ilgili projeleri yapılıyor. Diğer 10 okulunda yeniden yapım projeleri yapılmaktadır. İnşallah önümüzdeki 1 ya da 1,5 sene içerisinde mutlaka gereği neyse yapılacaktır. Bu anlamdaki çalışmalarımız devam ettirmektedir ciddi bir şekilde de sonuca varmak üzereyiz."
İHALESİ 15 GÜN İÇERİSİNDE YAPILACAK
Ahmet Karayılmaz, "Yakında özellikle Üzülmez ve Rat Cumhuriyet Ortaokulunun yaklaşık dosyalarda hazırlandı ve onlar da ihaleye çıkacak 10-15 gün içerisinde ihale ederiz. Diğer deprem güçlendirme çalışmalarında yıl sonuna kadar tamamlayacağız" ifadesini kullandı.
"KAMU BİNALARINI DEPREME DAYANIKLI OLARAK İNŞA EDİYORUZ"
Kamu binalarını depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini ifade eden il özel idare genel sekreter Ahmet karayılmaz sözlerine şu şekilde devam etti:
“İl Özel İdare olarak kurumumuzda 80'in üzerinde müteahhit barındırmaktayız. Bu arkadaşlarımız gerçekten çok özverili çalışmalara imza atmaktadırlar. Bunu şu şekilde ifade edeyim: Bizler bu işin okul binaları özellikle kamu binalarında yapılmakta olan statik projelerin ya da depreme dayanıklı olması için gerekli tüm önlemleri aldığımızı gönül rahatlığıyla izleyen bir insan olarak söyleyebilirim. Sebebini söyleyeyim: Hemen bir küçücük bir kamu binasında Biz de hemen öncelikle zemin iyileştirme çalışması yapıyoruz ve şu anda yapımı bitmekte olan Özel idaremizin İl Genel Meclisi binamızın altında 100 civarında fore kazık var. Aslında çok katlı bir bina değil biz ona radyo temel Ata bilirdik ve bunun sadece bize maliyeti iki buçuk 3 milyon TL. Sebebi 21. yüzyıldayız ve deprem bölgesindeyiz ciddi anlamda çalışalım diye hemen bir örnek daha vereyim; Halk Eğitim ve Milli Eğitim binası yapıyoruz orada inanılmaz 20 metreye aşkın fore kazıklar var bunun maliyeti inanın çok yüksek ama hiçbir şekilde ya da ucuz bir bina yapıp da dayanıksız olsun diye kesinlikle ve kesinlikle arkadaşlarımızın özellikle teknik açıdan çok ciddi çalışmaları var. Kamu binalarımızın Bu anlamda çok sağlıklı olduğunu ben size Gönül rahatlığıyla ifade edebilirim."
KÖYLERDEKİ YIKILMAK ÜZERE OLAN OKULLAR…
Köylerde atıl vaziyette bulunan okul binaları için de değerlendirme yapan İl Karayılmaz, "Bir çoğunu köy tüzel kişilikleri bizden talep ediyor ve bizde inceleme yaptırıyoruz. Ama binaların çoğu ayakta duracak durumda değil müsait olan bir zamanda en azından onların yıkımını gerçekleştirip metruk bir bina olarak başka amaçlarla kullanılmalarına engel olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.