Zonguldak

Zonguldak'ta Afgan cinayeti davasında korkunç iddia; 'Organlarını çalmak için yarışa girdiler'

Vezir Nourtani Cinayeti’nde 3. Duruşma bugün Zonguldak Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesinde yapışan basın açıklamalarıyla Vezir Mohammed Nourtani’ye sahip çıktılar.

Abone Ol

Vezir Nourtani Cinayeti’nde 3. Duruşma bugün Zonguldak Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesinde yapışan basın açıklamalarıyla Vezir Mohammed Nourtani’ye sahip çıktılar.

Zonguldak’da kaçak işletilen bir madende çalışan ve güvencesiz olduğu için patronlar tarafından öldürüldükten sonra yakıldığı iddia edilen Afganistanlı mülteci işçi Vezir Muhammad Nourtani’nin davası bugün görülecek. 
Dava öncesinde EMEPve Mültecilerle Dayanışma Grubu basın açıklaması yaptı. DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgür Saki de davayı takip etti. 

10 Kasım 2023'te Kirat Mahallesi Koca Osman Sokak'tan geçenler, ormanda yanmış cesedi fark edip, ihbarda bulundu. Gelen ekipler tarafından, benzin dökülerek yakıldığı belirlenen ceset, otopsi için Atatürk Devlet Hastanesinin morguna götürüldü. Cesedin kaçak olarak işletilen maden ocağında çalışan 3 çocuk babası Afganistanlı 50 yaşındaki Vezir Mohammad Nourtani'ye ait olduğu belirlendi.

Ülke gündeminde uzun süre yer alan davada sanıklar bir kez daha hakim karşısında çıkacak.  Dava bugün saat 14:00’te Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.  

Duruşma öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mültecilerle Dayanışma Grubu'ndan Yağmur Yurtsever:

"Bugün burada Muhammet Vezir Nourtani’nim davası için toplandık. Kendisi, geçen yıl Kasım ayında bir iş cinayetinde ölmedi; yakılarak katledildi. Afganistanlıydı ve göçmen olduğu için bu vahşeti yaşadı. Bizler, sosyalistler, insan hakları savunucuları ve feministler olarak bu davayı takip ediyoruz ve burada bırakmayacağız. Birlikte mücadeleyi ve sınıf dayanışmasını yükselteceğiz. Vezir Nourtani için adaletin sağlanması adına bu davanın takipçisiyiz. Bugün de bu sebeple buradayız. 

Ayrıca İstanbul'dan Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı olarak buradayız ve İzmir Mülteci Dayanışma Platformu da yanımızda. Emek Partili arkadaşlarımız, Bağımsız Maden-İş ve Demokrasi Partili dostlarımız da burada."

Sonrasında EMEP Partisi Genel Başkanı Seyit Arslan yaptığı açıklamada, Nourtani’ye sahip çıkacaklarını dile getirerek Nourtani’nin ölmeden önce yakıldığına dair bulgular olduğunu söyledi. Ayrıca “Nourtani öldükten sonra organlarını çalmak için bile girişimde bulundular.” dedi. 

Arslan’ın açıklamaları şu şekilde: 

“Bugün burada yakılarak katledilen Afganistanlı Vezir Mohammad Nourtani duruşması için buradayız. Olay ile ilgili KOÇ Üniversitesinde yapılan incelemede ölmeden önce yakılarak hayatımı kaybettiğine dair ip uçları var belirtililer var ve bu raporda nasıl katledeliğini açığa çıkarılması için ayrıntılı bir inceleme talebi var. Türkiye’de göçmen ve mültecilerin can güvenlikleri ne yazık ki yok. Irkçı, faşist söylemler göçmenlerin mültecilerin evlerime dönük provakatif girişimler, göçmenlerin katledilmesi bıçaklanması, silahla öldürülmesi, haklarının gasp edilmesi gibi bir çok saldırı ile karşı karşıya olduklarını biliyoruz. Nourtani olayında olduğu gibi burada bu kişiyi katledenlerin kesinlikle duygu ve düşüncesi nasıl olsa mülteci buna sahip çıkanlar olmaz bunun davasını takip edenler olmaz diye, cezasızlık alırız diye çok açıl bir şekilde katlettiler. Yetmedi organlarını çalmak için teşebbüse girdiler.”