Zonguldak’ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde altın madeni aramak için başvuruda bulunan Mavera Altın Şirketi’ne ruhsat ve izin verildi. Ruhsat verilen bölgeler, Alaplı Fındıklı Beldesi Köyü’nde 1774 hektar, Devrek Ahmetoğlu Beldesi Köyü’nde ise 1737 hektarlık alanı kapsıyor. Ereğli, Alaplı ve Devrek Çevre Gönüllüleri, durumu Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden bilgi edinme kanunu kapsamında dilekçeyle öğrendi ve arama izninin doğrulandığını belirttiler.

Bu gelişmelere tepki gösteren bölge halkı ve çevre savunucuları, 21 Eylül’de altın arama bölgelerine karşı bir basın açıklaması yapacak. Yaşam savunucusu Çetin Yılmaz, 3507 hektarlık ormanlık alanın ve bölgedeki doğal kaynakların tehlikede olduğunu vurgulayarak, doğa talanına karşı mücadele edeceklerini belirtti. Yılmaz, maden arama izinlerinin çevreyi tahrip ettiğini ifade ederken, bu şirketlerin büyük uluslararası maden firmalarının taşeronları olabileceğini söyledi. Halkın ve çevrecilerin bu projeye karşı duracaklarını ve doğal zenginlikleri korumak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

ALTIN ARAMA İZNİ VERİLDİ..

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı şöyle;

Zonguldak İli, Devrek İlçesi dahilinde bulunan Sicil:202400805 ve Alaplı ilçesinde Sicil:202400800 sayılı IV. Grubu Ön Arama Dönemi ruhsatlarının düzenlendiği,

Söz konusu saha ile ilgili, henüz İşletme ruhsat talebinde bulunulmadığı ve 3213 sayılı Maden Kanunun 7. maddesi kapsamında alınması zorunlu, mülkiyet, ÇED izni ve GSM ruhsatı alınarak Genel Müdürlüğümüze verilmediğinden, işletme izni düzenlenmediği tespit edilmiştir.

Ana su borusu patladı, çok sayıda mahalle etkilendi Ana su borusu patladı, çok sayıda mahalle etkilendi

4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı kuruluş olarak kurulan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat, Görev, Yetki ve Sorumlulukları düzenlenmiştir. Bu görevler kapsamında devletin hüküm ve tasarrufu altındaki madenlerde, işletmeye uygun alanlarda, işletmeye elverişli ekonomik bir cevherin bulunması durumunda ruhsatların verilmesi, denetimi, projelerinin incelenmesi ile ilgili madencilik faaliyetleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına Genel Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Ayrıca 3213 sayılı Maden Kanunun 7. Maddesi kapsamında, Çevresel Etki Değerlendirmesi “Olumlu” olmayan ruhsat sahalarına Genel Müdürlüğümüzce işletme izni verilmemektedir. Maden Kanununa istinaden verilen işletme ruhsat sahaları belli periyodlar ile denetlenmekte ve denetim sonucuna göre işlem tesis edilmektedir. Dilekçenizde yer alan hususlar, sahada yapılacak madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri ve yerleşim alanına yakınlık ile ilgili olduğundan, Kanunun 7. maddesi kapsamında alınması zorunlu mülkiyet, ÇED izni ve GSM ruhsatı düzenlenmesi aşamasında, söz konusu izinleri düzenleyecek olan kurumlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir 

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma