Zonguldak

Zonguldak’ta at ve eşek eti şoku! 7’den 70’e herkes yedi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın at ve eşek eti tespit edilen işletmelerin listende adı geçen Hanımeli firmasının Zonguldak’ta çok sayıda kuruma ve vatandaşa at eti yedirdiği ortaya çıktı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılının Ocak ayından itibaren yapılan denetimlerde çeşitli ürünlerde at ve eşek eti tespit edilen işletmelerin listesini kamuoyuyla paylaştı. Listede Bolu, Adana, Balıkesir, Mersin, Bursa, Zonguldak, Sakarya, İzmir ve Ankara'dan toplam 10 işletme yer alıyor. Özellikle bu listede yer alan Hanımeli firmasının yemeklerinde "at veya eşek eti" bulunması, vatandaşların tepkisini topladı.

ASKERE, YAŞLIYA, KADINA, ORUÇ TUTANA YEDİRİLDİ!

Hanımeli firmasının yemeklerinden alınan numunelerde at veya eşek eti tespit edilmesi, daha önce de gündeme gelmişti. 2018 yılında Acılık'taki bir yemekhanede kullanılan etlerin, Zonguldak piyasasından çok daha ucuza Düzce’den temin edildiği öğrenildi. Firmanın sahibi C.L.'nin ucuz olduğu gerekçesiyle Düzce’den getirdiği etlerle hazırlanan yemeklerin, o dönemde askeriye, huzurevi ve kadın sığınma evlerine sunulduğu belirtildi. Ayrıca Zonguldak Belediyesi’nin iftar programı ihalesini alan firma, aynı etlerle bin kişiye yemek verdi.

KIYMALI YUMURTADAN AT VE EŞEK ETİ ÇIKTI

Bunların yanı sıra, Zonguldak Kömürspor’un iftar organizasyonunda da aynı etleri kullanan firma, son olarak askeriye yemeklerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerine takıldı. Askerlere verilen sabah kahvaltısında menüde bulunan kıymalı yumurtadan alınan numunede "at veya eşek eti" tespit edilmesi üzerine firma kapatıldı.

YEMEKLERDE SAÇMA KURŞUN ÇIKTI!

Hanımeli firmasının aynı zamanda kentte inşaat sektöründe faaliyet gösteren birçok firma ile anlaşması olduğu biliniyordu. O dönemin çalışanlarından alınan bilgilere göre, yemeklerde saçma kurşunu bulunması gibi ciddi sorunların yaşandığı ve bu durumun firma yetkililerine bildirilmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadığı ifade edildi.
Bu durum, gıda güvenliği konusundaki endişeleri artırırken, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerinin önemi bir kez daha gündeme geldi. Vatandaşlar, gıda güvenliğinin sağlanması ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için yetkililerden daha sıkı önlemler almasını talep ediyor.