Zonguldak, Bartın ve Kastamonu illerini kapsayan 3.500 hektarlık ormanlık alanda maden arama izni verilmesi, çevre örgütleri ve yerel halk tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Küre Dağları’nın uzantısı olan ve nadir endemik bitkiler ile zengin bir ekosistemi barındıran bu bölgede, TEMA Vakfı milyonlarca yılda oluşan doğal varlıkların madencilik faaliyetleriyle tehlike altına gireceğini belirterek uyarıda bulundu.

Fındıklı Köyü Muhtarı: “Verimli Tarım Arazileri Yok Edilecek”

Karar’da yer alan habere göre; Zonguldak Alaplı’ya bağlı Fındıklı Köyü’nün muhtarı Bayram Sezgin, bölgenin fındık ve ceviz ağaçlarıyla dolu olduğunu, aynı zamanda arıcılık yapıldığını vurgulayarak tepkisini dile getirdi. Sezgin, "Bu kadar verimli bir alan, uzman görüşü alınmadan tahrip edilecek. Nefesimizi kesmesinler," diyerek tarım arazilerinin zehirlenme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Çevreciler ve Uzmanlar Uyarıyor

Kent konseyi Kapuz ve Tersane’ye baksın Kent konseyi Kapuz ve Tersane’ye baksın

Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Alipaça, bölgenin zengin ekosisteminin göz ardı edildiğini ifade ederken, tarım yazarı Gazi Kutlu da maden faaliyetlerinin tarım alanlarına ciddi zarar vereceğini vurguladı. Kutlu, "Madenlerin tarım arazilerine zarar vermediğini savunanlar, Cerattepe ve İkizköy’e baksın." diyerek diğer maden bölgelerinde yaşanan tahribata dikkat çekti.

Maden Arama Faaliyetleri Sessizce İlerliyor

Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan ve nadir endemik bitkileri barındıran Valla Kanyonu’nun bulunduğu bölgede maden arama izni verilmesi, doğal güzelliklerin yok olma riskiyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Zonguldak’ın Alaplı, Akçakoca, Devrek ve diğer bölgelerini kapsayan 3.500 hektarlık alanda bakır ve manganez arama faaliyetleri, yerel halk ve çevre örgütleri tarafından yoğun eleştirilere maruz kalıyor. Maden arama izni, Mavera Madencilik’e verilirken, şirketin başkanının geçmişte Büyük Birlik Partisi’nden belediye başkan adayı olan Yılmaz İri olduğu öğrenildi.

Yerel Halk ve Muhtarlar Tepkili

Alaplı ve Devrek’te arama ruhsatı alan Mavera Madencilik’e karşı çıkan muhtarlar, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun maden arama faaliyetleri hakkındaki açıklamalarına tepki gösterdi. Vali Hacıbektaşoğlu, "Tabii ki maden aramamız gerekiyor, bu konuda kimseden izin alma gibi bir durum söz konusu olamaz," ifadelerini kullanarak maden faaliyetlerini savunurken, yerel halk bu sözlerin akıldışı olduğunu belirterek "Nefesimiz kesilecek, ağaçlarımız katledilecek" dedi.

Bölge Halkı Direniş İçin Hazırlıkta

Madene karşı mücadele başlatan bölge halkı, ilk eylemlerini 21 Eylül Cumartesi günü yapacaklarını duyurdu. TEMA Vakfı, madencilik faaliyetlerinin milyonlarca yılda oluşan doğal varlıkları ve ekosistemi tehlikeye attığını belirten bir rapor yayımlayarak, Zonguldak ve Bartın’daki orman alanlarının yüzde 64’ünün madencilik için ruhsatlandırıldığını vurguladı.

TEMA, ekosistemin zarar göreceği ve doğal varlıkların yok olacağı uyarısında bulunurken, yerel halkın ve çevrecilerin bu sürece karşı direnişi devam ediyor.

Kaynak: Karar