Zonguldak Haber – Bitki örtüsü ve çeşitleri bakımından oldukça geniş olan Zonguldak’ta yetişen Çalba otu, özellikle maden şehri olması nedeniyle de tüketilmesi gereken bitkilerin başında geliyor.
Sağlık açısından yüzyıllardır kullanılan Çalba otu, güçlü bir balgam sökücü özelliği ile de biliniyor. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açan Çalba otu, Marmara, Ege ve Akdeniz’in yanı sıra Zonguldak’ta da bazı bölgelerde yetişiyor.
Çiçek açtığı aylarda toplanan ve kurutularak kış boyunca tüketilebilen Çalba otu, aynı zamanda kadınların sıklıkla yaşadığı iltihaplı idrara da fayda sağlıyor.
Çalba otu kaynatılarak tüketilen bitkilerden biridir. Toplandıktan sonra bir süre güneş altında bekletilen bitki daha sonra saklanarak kullanılabilir. Ancak nemli ortamda tutulması halinde ise vitamin ve mineral değerleri yok olur.
ÇALBA OTUNUN FAYDALARI
Üst solunum yolları hastalıklarına neden olan virüslerin solunum yollarında oluşturduğu balgamı sökmek için çalba otu önerilir. Güçlü bir antibakteriyel etkiye sahip olan çalba otu, aynı zamanda hastalığın diğer etkilerini de azaltmada yardımcı olur.
Çalba otu, sindirim sisteminde yaşanan bu durumu azaltmak için etkili doğal ilaçlardan biridir.
Kaynatılan çalba otu kesik yaralarını hızla iyileştirmek için lapa olarak kullanılır. Krem haline getirilen çalba otu, yaraların iz kalmadan yüzeyden silinmesini sağlar.
Ses kısıklığı ses tellerine yerleşen virüsler nedeniyle yaşanılan nadiren hastalıklardan biridir. Ancak erken müdahale edilmesi gerek aksi halde tellerin zedelenmesini sağlar. Bu yüzden ses kısıklığının ilk aşamasında boğazları ya da telleri rahatlatacak doğal çaylar arasında çalba otu da bulunur.
ÇALBA OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?
Bitkilerin bütününde olduğu üzere aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Aksi halde ishal oluşturabilir. Zehirlenmelere yol açabilir veya kusmaya neden olabilir.
16 yaş altı kişilerin kullanmaması gereken bitkidir.
Hastalığı olan kişilerin çalba otu tüketmemesi önerilir.
Hamileliğe etkisini bilinmemektedir. Bu nedenle uzmanlara danışarak kullanılmalıdır.
Emziren annelerin kullanımı tavsiye edilmez.
Bitkilere karşı alerjisi olan bireylerin tüketmeleri halinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Ameliyat öncesi veya sonrası kullanımı öncesinde uzmanlara bilgi verilmelidir.
Sürekli ilaç kullanıcıları mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Haber: Fadime YILMAZ ELMA