Zonguldak Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından 15 Şubat 2024 tarihinde duyurusu yapılan İmar Planı değişikliği ile TED Zonguldak Kolej Binası ve Yayla Konağı Misafirhanesi arkasında kalan, aynı zamanda üzerinde TTK Bakım Ünitesinin ve spor sahasının yer alan bölgeye Yayla İlköğretim Okulunu taşıma kararı alınmıştı. CHP İl Başkanı Devrim Dural, okulun yapılması planlanan yerin yanlış olduğunu söyledi.
Konu ile ilgili İl Başkanlığı Toplantı Salonu’nda konuşan Başkan Dural, “Zonguldak Merkez Yayla Mahallesi Kentsel Sit Alanı ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı içerisinde kalan Eğitim Tesisleri’ne yönelik İmar Planı Değişikliği onaylandı. Söz konusu alan, TED Zonguldak Koleji ve Yayla Konağı Misafirhanesi arkasında kalmaktadır. Alan içerisinde herhangi bir yapılaşma mevcut değildir; yoğun bitki örtüsüne sahip yeşil bir alan olup TTK Bakım Ünitesi ve spor sahası yer almaktadır.” dedi.
Başkan Dural, kararın hatalı olduğunu vurgulayarak, “Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait parsellerin mülkiyetinin Hazine’ye devredilmesi sonrasında, bu parsellerin Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisine karar verilmiş olup, eğitim alanı olarak planlanmalarına ve bu doğrultuda koruma amaçlı imar planı ile revizyon imar planında plan değişikliği yapılmasına karar verilmiştir. İmar değişikliği ile resmi kurum ve spor alanı olarak düzenlenmiş parseller, ortaokul, anaokulu ve park alanı olarak değiştirilmiştir. Okullar, hastane, kamu kurumlarının varlığı sebebiyle çok yoğun bir trafik akışına sahip olan, çukur coğrafi yapısıyla yapılaşmaya hiç uygun olmayan bölgede okul yapmak fikri çok hatalı bir düşüncedir. “ şeklinde konuştu.
Konu ile ilgili karar veren şahısların günübirlik bir çözümle kenti daha büyük bir yanlışa itildiğini ifade eden Başkan Dural, “Zonguldak’ın karar vericilerinin yine günübirlik bir çözümle daha büyük bir yanlışa doğru giden uygulamalar yapmakta olduğunu görmekteyiz. Alanda 7 adet tescilli ağaç bulunmaktadır ve korunmaları gerekmektedir. Zonguldak halkının, her birimizin anıları olan bu alan, yeşilliği ve nostaljik görünümü ile yapılaşmaya açılmamalı ve korunmalıdır. Yayla Konağı Misafirhanesi koruma alanı içerisinde kalan parselde, yoğunluğu arttıran ve tescilli yapıya olumsuz siluet oluşturabilecek yapılaşma kararı hatalı olacaktır. Hatta bu alan içerisinde yer alan TTK Bakım Ünitesi, kent turizmine destek vermek açısından korunmalı, yaşatılmalı ve yıkılmamalıdır. Bu alan, Zonguldak Kömür Jeopark projesinin bir parçası olmalıdır. Kent hafızasının kaybedilmesi ve geçmişten günümüze kent değerlerinin erozyona uğraması tehlikesini barındıran bu karardan bir an önce vazgeçilmesi gerekmektedir.” dedi.
Devrim Dural konuşmasının son kısmında, “Aslında burada sorulması gereken en önemli ve asıl soru, ‘Parsel bazında yapılan bu değişiklik ile bu alan hangi ihtiyaç doğrultusunda eğitim alanına dönüştürülmeye karar verilmiştir?’ Yayla İlköğretim Okulu için 2020‘de deprem riski analiz raporu hazırlanmış ve depreme dayanıklı olmadığı sebebiyle tahliyesi gerçekleştirilerek yıkım kararı alınmıştır. Benzer şekilde risk taşıyan İmam Hatip Lisesi binası güçlendirme yapılarak yeniden eğitime devam ediyorken, ya da Kız Meslek Lisesi için güçlendirme projeleri hazırlanırken - ki neden son derece yavaş şekilde olduğu, bir bezdirme veya cezalandırma politikası olup olmadığı da sorgulanmalıdır - Yayla Okulu için neden hatalı bir planlama dahilinde başka alana taşınma kararı çıkmıştır? Mevcut Yayla Okulu davasının sonlanması neden beklenmemektedir? En başta, bir kültür mirası olan, kent hafızasında çok önemli bir yere sahip Yayla Okulu’nun neden tadilat değil yıkım kararı çıkmıştır? Eğer yetersizlik söz konusu ise, Yayla Okulu'na kayıtlı öğrenci sayısı nedir ve okul nüfusu ile ihtiyaç istatistik analizi ve şeması nedir?” İfadelerine yer verdi.