Zonguldak'ın Devrek İlçesinde mantar zehirlenmesinin önlenmesi amacıyla doğada kendiliğinden yetişen, türleri bilinmeyen mantarlar pazar yerlerinde satışı yasaklandı.
Pazar yerlerinde satışı yasak!
Devrek Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararla Devrek pazarında mantar satışını yasakladı. Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice başkanlığında toplanan İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı karara göre ilçede mantar zehirlenmelerinin önlenmesi amacıyla doğada kendiliğinden yetişen, türü bilinmeyen mantarların pazar yerlerinde satışı yasaklandı.
Kararda bu tür mantarların yenilmesinin önlenmesi için gıda satış, pazar yeri gibi yerlerde satışlarının yasaklanmasına karar verildiği açıklandı.
Mantar zehirlenmesi kaç saatte belli olur?
Mantar zehirlenmesi, mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Mantar zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Mantar zehirlenmesinin belirtileri, mantarın içerdiği zehrin türüne göre değişir. Bazı mantar zehirlenmelerinde belirtiler, mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve sersemlik gibi hafif seyrederken, bazı mantar zehirlenmelerinde ise daha ciddi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler arasında, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, felç, halüsinasyonlar, koma ve ölüm yer alır.
Mantar zehirlenmesi tehlikeli midir?
Mantar zehirlenmesi, ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Bazı mantar zehirlenmelerinde ölüm riski yüksektir.
Mantar zehirlenmesinde kişi mutlaka kusturulmalı mı?
Mantar zehirlenmesinde, mantarların mide ve bağırsaklardan atılması için kişi kusturulur. Kusturma, mantar zehirlenmesinin ilk 2 saati içinde yapılmalıdır. Kusturma, ağıza parmak sokarak veya tuzlu su içirerek yapılabilir.
Mantarların zehirli olup olmadığını nasıl anlarız?
Mantarların zehirli olup olmadığını anlamak için, mantarın tüm özelliklerini dikkatlice değerlendirmek gerekir. Mantarın şapka kısmı, gövde kısmı, rengi, dokusu, kokusu ve şekli, mantarın zehirli olup olmadığı konusunda ipuçları verebilir.
Zehirli mantarların ortak özellikleri
Zehirli mantarların ortak özellikleri şunlardır:
- Parlak renkli şapkalara sahiptirler.
- Şapkalarının üzerinde çentikler, lekeler veya lekeler olabilir.
- Gövdeleri ince ve kırılgandır.
- Kokuları hoş değildir.
(Haber: Ersen Berk ÇELİK)