Ayşe Kurt son yolculuğuna uğurlandı Ayşe Kurt son yolculuğuna uğurlandı

Zonguldak’ta bir stagflasyon durumunun yaşanmaya başladığı göze çarpıyor. Ekonomi bilimine vakıf insanlar da bunu görüyor ama yetkililere ulaşıp anlatamıyorlar. Öte yandan çapsız yöneticiler de bu durumun farkına varamadıkları için olumsuzluk daha da büyüyor. Para piyasalarında endişe verici olarak ifade edilen stagflasyon, hem enflasyonun hem de durgunluğun yaşandığı özel bir durumdur. Farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşen stagflasyon ortamında ekonomik açıdan işsizlik oranı artar ve aşırı fiyat yükselişleri kaçınılmaz olur.

Zonguldak’ta bu anlamda yaşananlar aynen böyle. İşsizlik almış başını yürümüş, fiyatlar da tutturabildiğine. Yani aşırı fiyat artışları olur olmaz gündeme geliyor. Bunun bir nedeni de devlet dairelerinin, örneğin bir Ticaret İl müdürlüğünün bir türlü gerçekleştiremediği etkileyici denetimler.

Genel anlamda stagflasyon sebepleri arasında şunlar yer alır:Tüketim oranının ve fiyatların hızla artması,  Yanlış maliye ve para politikaları, Döviz kurunda istikrarsızlık ve hızlı yükselişler, Finansal krizler.

Zonguldak’ta işsizlik oranının artması, Temel geçim malzemelerinin fiyatları artmaya devam etmesi, Yeni üretim için maliyetlerdeki artış ve önlenemeyen etiket değişiklikleri gibi işaretler de stagflasyonun bir kanıtı olarak ortaya çıkarken bundan en çok zarar görenler de geniş halk kitleleri oluyor.

Muhabir: Sermet Aksu