Zonguldak Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, İl Genel Meclisi toplantısına katılarak tarım sektöründeki gelişmeler hakkında bilgilendirme yaptı. Ağan, özellikle tarımsal üretimde yapılan yeni düzenlemeler ve gelecekte karşılaşılması muhtemel zorluklara dikkat çekti.

Gelecek Partisinden geçmiş olsun ziyareti Gelecek Partisinden geçmiş olsun ziyareti

Nihat Ağan yaptığı açıklamada, tarım paydaşlarıyla düzenli olarak bir araya geldiklerini ve tarımın mevcut durumu ile yapılan değişiklikleri tartıştıklarını belirtti. Bu kapsamda, iki haftalık bir süre boyunca tüm ilçelerde toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Ağan, “Bu toplantılarla, paydaşlara tarımın mevcut durumunu ve değişiklikleri anlatmaya gayret ettik” dedi.

Ağan, tarımsal üretimde büyük bir dönüşüm sürecine girildiğini ve bu kapsamda 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni tarımsal destekleme programlarının yayınlandığını belirtti. “Faaliyetlerimize 29 Ağustos 2024 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile başladık ve desteklemeler artık daha fazla. Tarımsal üretimde büyük bir dönüşüm söz konusu” diye konuştu.

Ağan, dünya genelinde tarımsal üretim değerinin son elli yılda 4,4 trilyon dolara ulaştığını belirterek, bu değerin büyük kısmını Çin’in oluşturduğunu, Türkiye’nin ise 68,5 milyar dolarlık üretim değeriyle yedinci sırada yer aldığını ifade etti. Türkiye’nin hemen arkasında ise 67,6 milyar dolarlık üretim değeriyle Rusya bulunuyor.

Ağan, son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyada meydana gelen doğal afetlerin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerine de değindi. “Yapılan analizlere göre, doğal afetlerin neden olduğu ekonomik kaybın %50 ila %70’i tarım sektöründe yaşanıyor” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin 2050 yılına kadar nüfusunun 105 milyona ulaşmasının beklendiğini, bu artışa paralel olarak tarımsal üretimin %70 oranında artırılması gerektiğini ve bu üretimi sağlamak için su tüketiminin %15 oranında artmasının gerekeceğini vurguladı.

Ağan, Türkiye’nin su kaynakları açısından da önemli bir zorlukla karşı karşıya olduğunu belirtti. “2023 itibarıyla nüfus 85,2 milyon ve bu rakamın 2030’da 93 milyona çıkması bekleniyor. Kişi başına düşen su miktarı ise 2023’te 1.313 metreküp iken, 2030 yılında 975 metreküpe düşmesi öngörülüyor. Bu durum, Türkiye’nin su stresi altındaki bir ülke konumundan, su fakiri olma tehlikesine doğru ilerlediğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Tüm bu zorluklara rağmen, tarımsal üretimde artış hedeflediklerini ve özellikle su yönetimi konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Ağan, “Bu zorlukları aşmak için su yönetimi ve tarımsal yenilikler konusunda yoğun çaba sarf etmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.  

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma