Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sosyal medyada farklı illerde yapılan yüksek katlı binalar eleştiri toplamış, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde Şahin Yalçın'ın hayata geçirdiği 130 daireden oluşan 24 katlı bina da sosyal medya eleştirisinden nasibini almıştı.
Karşıdan binanın fotoğrafını çeken bir kişinin paylaşımı sonrası çok sayıda kişi yorum yaparak binanın yüksek katlı oluşuna vurgu yapılmıştı.
Eleştirilen ardından açıklamalarda bulunan binanın müteahhidi Şahin Yalçın, "10 yıl önce 1 milyon 750 bin dolar sadece zeminine harcama yaptık. Paramızın düşmanı mıyız? Klavye delikanlıları oturdukları yerden bilmeden, araştırmadan yazıyor." diyerek tepkisini dile getirmişti.
O bina bir kez daha sosyal medyanın gündeminde yer aldı. Kerestecizade isimli kullanıcının gündeme getirdiği bina ile ilgili tekrar çok sayıda yorum geldi.
Kerestecizade paylaşımında “Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde kader planına uygun olarak inşa edilen bir bina. Şimdiden yakınlarının başı sağ olsun.” İfadelerine yer verdi. Paylaşımın ardından yapılan yorumlar ise görenleri düşündürdü. Yorumlar şu şekilde:
“Mimar arkadaş sanırım mimarlık mezunu değil.”
“Bende Karadenizliyim. Anlamadığım bir durum, gurbette para kazanıp bu ucube binalardan ev alıyorlar. Hepsinin köyü var oraya şirin bir ev yaptırıp oturmak akıllarına gelmiyor mu?”
“Edebiyat mezunu mimarın kader planına uygun fıtrat çalışması olmuş galiba. Fotoğrafa bakınca sela sesleri yükseliyor adeta.”
“Temel sade sert kaya abicim, 2 kepçe çağırdım uçları kırıldı . İnancın olsun zonguldak yıkılır bu yıkılmaz . Diyordur müteahhit”
“Bu bina saka mi oturan yoktur herhâlde”
“En önemlisi Zonguldak şehrinin bu kadar metrekarede bu kadar epiş tepiş bina ve dairelere ihtiyacı var mı?”
“Binanın altında destek olsun diye konulan şeyler ÇITA galiba.. Çırada olabilir...”
“Zonguldak da böyle bina çok ki”
“Manzara ortada asıl olan buradan daire alanlar da hata.”
“Yapanlar satanlar hadi insanlıktan çıkmış ranttan başka gözü bsey görmüyor da diyelim en çok alanın vay haline …Mezarlık ayağınıza geldi yaşadığınız ev mezarınız oluveriyor !kacırmayın”
“Umarım oturan yoktur”
“Yani birde bu evler çok pahalı oluyor. Tüketici de daha kaliteli üretilen binalar talep etmeli artık.”
“Şuna imar onayı verenlerin banka hesapları incelenmeli”
“50 bin nüfuslu ilçede şuna imar izni verilmesinde kaç kişinin payı varsa hepsinin görevinden alınması lazım.”
“Başka dikkat çeken nokta berbat şehir planlaması.Kaç az gelişmiş ülkenin küçük bir şehrinde sahilde böyle duvar gibi apartman dikilebilir ki?”
“3.5 yaşındaki oğlum, legolardan ev yaptığında bu şekilde yapmıyor.”
“Yamacın aşağısında görülen binada oturanların da yakınlarının başı sağolsun.”
“Arkadaki bütün binaların önünü kapatıyor ama halk sessiz. Beter olsunlar diyorum sadece. Bu durum tüm Türkiye'de yaygınlaştı. Bütün manzaralar, deniz göl kenarları gasp edildi.”
“Deniz kenarına yakın Bir çok ilçede eskiden 3 katlı olan binalar kentsel dönüşüm adı altında 8-9 kata çıkıyor ve yapanlarda mahalle arası müteahhit buna nasıl izin veriliyor”
“Yanındaki evlere bakınca bu gerçek mi demeden edemiyorum? Bu yapıya nasıl izin verildi? Belediye kanunlarına uygun bir yapı gibi gözükmüyor! Yurtdışında evler hep aynı hizada. Türkiye’de böyle hem tehlikeli hem de uygunsuz bina yapımını kabul etmiyoruz.”
“Zongulkalıyım ve binayı biliyorum. Uzmanı değilim ama bildiğim bir şey var ki, o da bu bina tamamen kaya zemine inşa edildi. Yaklaşık olarak ve aralıksız 3 sene o kaya zemin traşlanmak suretiyle temel çalışmasına başlanabildi. Çirkin ama sağlam bir bina oldununu düşünüyorum.”
“Bir Fizik öğretmeni olarak ve mekanik yasalarını bilen biri olarak bu bina ile ilgili yorumum şu: Eğer binanın yapı statiği sağlam ise ve görseldeki gibi zemini de kayalık sert zemin ise deprem sırasında bu bina rezonansa gelmeyeceği için yıkılma ihtimali çok düşüktür. Oturulur. Sert kayalık zeminlerde yüksek katlı binaların doğal titreşim frekansı düşük olur. Az katlı binaların doğal titreşim frekansı ise yüksek olur. Sert kayalık zeminler deprem sırasında yüksek frekansla titreştiği için az katlı binaların rezonansa gelmesi ve yıkılması muhtemeldir. Yumuşak alüvyon zeminlerde ise zeminin titreşim frekansı düşük olduğu için yüksek binaların yumuşak zeminlerde rezonansa gelme ihtimali çok yüksektir. Onun için de yumuşak zeminlerde az katlı binaları, sert zeminlerde ise yüksek katlı binaları tercih etmeliyiz genel olarak.”
Haber: Fadime YILMAZ ELMA