Zonguldak

Adli Yıl törenle açıldı

2024 2025  Adli yılı Zonguldak Valiliği önünde düzenlenen törenle açıldı.

Abone Ol

Valilik önünde düzenlenen törene; Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan,  Adalet Komisyonu Başkanı Birtan Şeker, Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Türker Kapkaç, 
ZSMMO Başkanı Hasan Kahveci, Baro Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda Avukat ile daire müdürleri katıldı.

Tören Başsavcı Abdurrahim Alan ve Baro Başkanı Türker Kapkaç’ın çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende Zonguldak Barosu Başkanı Kapkaç "2024-2025 adli yıl başlangıcında; bizleri çağdaş, laik, sosyal bir hukuk devleti içinde yaşamayı hedef gösteren Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve baromuzun vefat eden tüm avukat meslektaşlarımı rahmet ve minnetle anıyorum.

Zonguldak Barosu, kurulduğu 1938 yılından bu yana hukukun üstünlüğü ile hukuk devleti kurum ve kavramlarını savunmuş, bu ilkelerin yaşama geçmesi ve yerleşmesi için mücadele etmiş; hiçbir siyasi kimliğin yanında ya da yakınında değil, yalnızca ve daima hukukun yanında durmuştur.

2024-2025 adli yılını, yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, yurttaşların adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sistemini hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek, hepimizin sorumluluğudur.

Türkiye Barolar Birliği ve barolar olarak bugüne kadar bir yandan mesleğimizin ağır sorunlarına çözüm aramak için mücadele ederken, öte yandan insan hakları ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkından; olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemelerden; keyfiliğe karşı liyakatten; cezasızlığa karşı kanun önünde eşitlikten; darbe ve darbe girişimlerine karşı demokrasiden; şiddete karşı mağdurdan; baskı ve engellemelere karşı özgürlükten yana olduk. Demokrasinin en önemli unsuru olarak seçmenin iradesine saygı duyulmasını, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, anayasal düzenin de bir gereği olarak Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk.

Nereden geldiğine bakmaksızın her türlü terör eyleminin ve insanlığa karşı işlenen tüm suçların karşısında yer alırken, gücümüzü hukuktan aldık. Hiçbir mağdurun kimliğini sorgulamadık ve adalet arayan her yurttaşımızın ve gerektiğinde uluslararası arenada mazlum halkların sesi olduk. Ortak dilimiz olan hukuk sayesinde evrensel değerlere aynı hassasiyetle, bölünmeden, parçalanmadan sahip çıktık.

Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşama düzenidir; dolayısıyla talebimiz, topyekûn adalettir. Bunu sağlamanın ödülü ise toplumda adalete olan güven duygusunun artması, yurttaşlık bilincinin yerleşmesi, suçun azalması, toplumsal barışın ve refahın yükselmesidir.

Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkı şarttır. Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir.

Önemle ve altını çizerek ifade etmek isteriz ki, 

- Diploma makinası hâline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan,  
- Stajyer avukatların, hâkim-savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan,  
- Önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan,  
- Kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden,  
- Bağlı çalışan avukatların hakları bakımından düzenleme yapılmadan,  
- CMK ücret tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmeden,  
- Yargı faaliyetlerinde KDV oranı düşürülmeden; CMK ve adli yardım sisteminde ise tamamen kaldırılmadan,  
- Avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı ağır eşitsizlik ortadan kaldırılmadan,  
- Avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez. 

Yargı sistemimizin sorunları karşısında, yeni adli yılda da, yurttaşların adil yargılanma hakkının bir parçası olarak mesleğimizin sorunlarının çözümü için mücadele ederken, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzeni olarak hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğiz.Bu duygu ve düşüncelerle, Zonguldak Barosu ve Yönetim Kurulu adına, bugüne kadar adalete hizmet etmiş, katkılar sunmuş, başta değerli meslektaşlarım avukatlar olmak üzere, hâkimlerimize, savcılarımıza ve tüm adliye personelimize şükranlarımı, sevgilerimi iletiyorum. Hukukla aydınlanmış yeni bir adli yıl dileklerimle, hepinize saygılar sunuyorum.

Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan konuşma yaparak Adlı yıl açılışını kutladı. Alan, "Değerli misafirler, değerli basın mensupları, 2024-2025 adli yılının açılış töreninde sizlerle bir arada olmaktan onur ve memnuniyet duyduğumu ifade ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum. 2024-2025 adli yılının, milletimize ve ilimize adalet, huzur, barış, sağlık ve mutluluk getirmesini diliyor, hep birlikte bu yeni yılı açıyoruz. 

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan uğruna fedakârlık gösteren meslektaşlarımızı, hain saldırılar sonucu yaşamını yitiren şehitlerimizi, gazilerimizi, polislerimizi, askerlerimizi, vatandaşlarımızı ve 15 Temmuz 2016’da hayatını kaybeden kahramanlarımızı, madenci şehitlerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum. 

Devlet ve millet kaynaşmasının önemine inanarak, aynı zamanda 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı da kutluyor, bu özel günün ülkemize ve coğrafyamıza huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum.

Değerli meslektaşlarım, değerli misafirler, adli yılın başlangıcı, sadece yargı mensuplarına özgü bir tören olmayıp, Türk milleti adına yargı görevini yerine getiren bizlerin, Anayasa'nın verdiği görevi nasıl ifa ettiğimizi ve gelecekte neler yapmamız gerektiğini toplumla paylaştığımız anlamlı bir gündür. Yargı görevimizin, halkımızın bize emanet ettiği kutsal bir sorumluluk olduğunu bilerek, yaptığımız işin hesabını topluma vermeye çalışıyoruz. Bu yaklaşımla, milletimizin yargıyı daha iyi anlamasını, yargıya destek olmasını ve katkı sağlamasını diliyorum.

Adalet sistemine güvenle, umutla ve emin adımlarla ilerlemek, hepimizin görevidir. Halkın yargıya duyduğu güven ve memnuniyetin artması için, hem kişisel hem de kurumsal olarak fedakârlık göstererek, bilgiye dayalı çözümler üretmeye devam ediyoruz. Anayasamızın 36. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi kapsamında düzenlenen adil yargılanma hakkı, yargılamaların adil, tarafsız ve zamanında yürütülmesini sağlayarak insan haklarının en büyük güvencesi olmaktadır. 

Bu doğrultuda, yargı sisteminin mağdur ve davalı taraflar üzerindeki hassasiyetini gözeterek, yargılamaların hızla ve adil bir şekilde sonuçlanması için çalışıyoruz. "Yargıda Hedef Süre" uygulaması da bu bağlamda önemli bir adım olup, yargılama süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik etkin bir çalışma örneğidir. Ayrıca, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini de aktif olarak uygulamaktayız. Ceza yargılamalarında uzlaşma, hukuk yargılamalarında ise arabuluculuk sistemleri başarılı bir şekilde yürütülmekte ve ilimizde binlerce dosya, dava açılmadan kısa sürede ve en az masrafla sonuçlandırılmaktadır. Bu da bizler için büyük bir mutluluk kaynağıdır.Değerli misafirler, son olarak şunu belirtmek isterim ki, kamuoyunun ve milletimizin hassas olduğu terör, kadın hakları, aile içi şiddet gibi konularla ilgili yargı sürecinde de aynı hassasiyeti gösterdiğimizin bilinmesini isterim.Değerli meslektaşlarım, değerli misafirler, 2024 adli yılının, fedakârca görev yapan tüm adliye çalışanlarına ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.