Gündem

"Anadolu Basını tamamen kitlenmiş durumda!"

Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, "İnternet Yasası Anadolu Basınının yok edilmesinin projesidir."

Abone Ol

Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, "İnternet Yasası Anadolu Basınının yok edilmesinin projesidir."

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca beraberinde TGF Başkan yardımcıları Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Tekirdağ Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Işıksal, TGF Genel Başkan Yardımcısı Levent Altun ile birlikte Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve TGF Mali Sekreteri Derya Akbıyık’a hem başsağlığı diledi hem de basının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.

Basın Yasası diye bir olay çıkardılar bu tamamen Basın Yasası değil Anadolu Basınının yok edilişinin bir işareti diyen TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

ZGC BAŞKANI DERYA AKBIYIK VE AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM

“Öncelikle geçtiğimiz hafta babası vefat eden Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanım Derya Akbıyık ve ailesine başsağlığı merhum Çetin Akbıyık ağabeye Allah’tan rahmet diliyorum. Bu dönem içerisinde yoğun günler olduğu için başsağlığı ziyaretimiz biraz gecikti. Ancak ülkemiz ciddi, önemli bir seçimi geride bıraktı ve cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci tura kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ülkemiz için çok önemli. Bu vesile ile partiler şuanda çalışıyor ama biz Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak kendi sorunlarımızla ilgilenecek, ilgilenmesini istediğimiz siyasi partilerle görüşüyoruz. Temenni ediyoruz ki yeni dönemde yeni cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Anadolu Basınının sorunları çözülsün.

BASIN YASASI DEĞİL ANADOLU BASINININ YOK EDİLİŞİNİN BİR İŞARETİ!

Basın Yasası diye bir olay çıkardılar bu tamamen Basın Yasası değil Anadolu Basınının yok edilişinin bir işareti. Örnek verilecek olursa; Şuanda İnternet Gazeteciliğine koyulan şartlar nedeniyle çok enteresan bir rakam ortaya çıktı. 900 tane günlük Resmi İlan alan gazetelerin sadece 400 tanesi bu internet sitesine müracaat edebildi 400 tanesi edemedi. Bazı ilde 4, bazı ilde 6, bazı illerde 8 büyükşehirlerde de 12 kadro mecburiyeti getirildi. Zaten Anadolu’da 4-6 ve 7 kadroyu zor getirenlere artı birde 4-6-8 kadro getirilerek işin içinden çıkılamaz bir hale getirildi. Haftalık ve aylık çıkan gazetelere kadro zorunluluğu getirildi. İnternet Sitesi olanlara da zorunluluk getirildi. Bu nedenle maalesef Türkiye’de bu işe sadece 412 günlük gazete ve yaygın internet siteleri müracaat etti. 2 bin 500-3 bin olan haftalık, aylık ve internet sitelerden 112 kişi müracaat etti. Bu ne demektir? Anadolu Basını tamamen kitlenmiş durumdadır.

BASIN YASASININ DÜZELTİLMESİNİ İSTİYORUZ

Bir çıkmazın içerisindeyiz. Çıkmazın içerisinden çıkmak içinde yeni yönetimden mutlaka bu çarpık Basın Yasasının düzeltilmesini istiyoruz. İletişim Dairesinin de Basın Yayın Genel Müdürlüğü döneminde olduğu gibi basınla ilgilenmesini istiyoruz. Bugün İletişim Dairesinin bütçesi yetmiyor yeni bir bütçe isteniyor yani basına ne destek verdi ki bütçesi yetmemiş merak ediyorum. Bu bütçenin içerisinde Anadolu Basınına 1 TL destek vermemektedir. Anadolu Basını sadece Resmi İlanlardan alınan desteklerle devam etmek durumunda! Ayrıca televizyonların durumu da facia! Uydu bedelleri ödenemeyecek durumda. Radyoların durumu facia ve hiçbir destek alamıyor. Bunların düzeltilmesi lazım düzeltilmesi içinde mutlaka basına önem veren, basının geleceğinin yok olmaması için çalışacak bir yönetime ihtiyacımız var.

İNTERNET YASASI ANADOLU BASINININ YOK EDİLMESİNİN BİR PROJESİDİR!

İnternet Yasası için Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak biz 4-5 yıl önce bir açıklama yapmıştık. Anadolu Basınının basılı gazetelerinin yok edilmesinin bir projesidir bu! Yarın bir gün diyecekler ki; “Bak interneti oturtturduk artık ilanları internete vereceğiz ister gazetenizi basın ister basmayın.” Bu duruma doğru hızla gidiyoruz. Eylül ayına kadar şartları yumuşattılar, tıklama olayını kaale almıyorlar. Eylüle kadar bakacaklar ki müracaat eden gazetelerin o verilen tıklanmanın yanına bile yaklaşmadığını görecekler bu sefer büyük ihtimal verilen tıklamayı düşürecekler. Arkasından da gazetelerin basımının önüne geçecekler diye düşünüyoruz ve biz bunu 4 yıl önce söylemiştik. Bu iktidarın devam etmesi durumunda 1-1 buçuk yıl içerisinde basılı gazete mecburiyeti kaldırılacak. Bunu buradan söylüyorum bu kesin! Şuanda basılı gazetelerin yok olması için ellerinden gelen çabayı sarf ediyorlar. Devletimizden, cumhurbaşkanımızdan ve hükümetten Anadolu Basınının ayağa kalkabileceği yeni bir yasa düzenleyerek haklarımızın verilmesini biran önce isteyeceğiz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN