Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yasak avlanmaya karşı uygulanacak tazminat bedellerini açıkladı. Bartın Halk gazetesinde yer alan habere göre Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğini ve yaban hayatını korumak amacıyla, nesli tehlike altında olan türlerin yasa dışı avlanması durumunda ağır cezalar getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Yaban Hayvanları listesine göre, Türkiye'de nadir bulunan Anadolu parsını öldüren kaçak avcılara 30 milyon lira ceza kesilecek. Aynı şekilde, nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçisini avlayanlara ise 660 bin lira tazminat bedeli uygulanacak.

Yayımlanan ceza listesine göre, çizgili sırtlanı avlamanın cezası 2 bin 500 lira olarak belirlenirken, karakulak ve vaşak için bu rakam 600 bin lirayı buluyor. Yaban kedisi ve saz kedisinin yasak avlanması durumunda 200 bin lira ceza uygulanacakken, Akdeniz fokunu öldürenler 80 bin lira, su samurunu avlayanlar ise 70 bin lira tazminatla karşı karşıya kalacak. Alacasansar ve oklu kirpi avlamanın cezası 25 bin lira olurken, sincap familyasındaki türler için bu bedel 10 bin lira olarak belirlendi.

Kuş Türlerinde de Cezalar Yüksek

Kuş türlerinde yasak avlanma cezaları da düzenlendi. Atmacagiller ve doğangiller familyasındaki tüm türlerin yasa dışı avlanması durumunda 100 bin lira tazminat bedeli uygulanacak. Nesli tükenme tehlikesi altında olan kelaynak, çeltikçi, kaşıkçı ve incetağlı gibi kuşların öldürülmesi ise 80 bin liralık bir cezaya tabi tutulacak. Tepeli pelikan ve mezgeldek için ceza 70 bin lira olarak belirlenirken, orman horozu ve dağ horozu gibi türlerin avlanmasına 60 bin lira ceza kesilecek.

Kaplumbağa Cezaları Zirvede

Sürüngenler arasında, yeşil kaplumbağa, Nil kaplumbağası ve Fırat kaplumbağası gibi türler için yasak avlanmanın bedeli 40 bin lira olarak belirlendi. Çöl varanını avlayanlar ise 35 bin lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Yöremizde göller tehlike altında Yöremizde göller tehlike altında

Yumurtalar da Cezaya Tabi

Bakanlık ayrıca bu türlerin yumurtalarının yasadışı toplanması durumunda da aynı cezaların uygulanacağını açıkladı. Yaban hayatını koruma konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiği vurgulanırken, yasak avlanmanın ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi.

(Haber merkezi)

Kaynak: Bülten