Zonguldak

Bakanlık harekete geçti! Zonguldak boşanmayacak ve doğuracak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı personeli, doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Bartın ve Zonguldak’ta analiz çalışmaları için birebir görüşmeler yapacak.

Abone Ol

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı" çerçevesinde Türkiye'nin doğurganlık hızı en düşük ve boşanma hızı en yüksek illerinde saha çalışmaları başlatıyor. Bu çalışmalarda, doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Zonguldak ve Bartın ile boşanma hızının en yüksek olduğu İzmir, Antalya ve Karaman illerinde uzman personel ailelerle ve boşanmış çiftlerle birebir görüşmeler yapacak.

Görüşmelerin amacının , doğurganlık hızının düşmesi ve boşanma hızının artması gibi demografik değişimlerin nedenlerini ve etkilerini analiz etmek, elde edilen veriler doğrultusunda bu illerde uygulanacak politikaları belirlemek olduğu öğrenildi.

Uzman personel, ilgili illerde saha çalışması yaparak ailelerle ve boşanmış çiftlerle birebir görüşmeler gerçekleştirecek. Özel olarak hazırlanan anketler uygulanarak ailelerin ve bireylerin durumları, görüşleri ve ihtiyaçları tespit edilecek.

Doğurganlık hızının en düşük olduğu iller geçtiğimiz günlerde Karabük, Zonguldak, Bartın olarak açıklanmıştı. Bu illerde doğurganlık hızının neden düşük olduğu, genç nüfusun geleceği ve ailelerin çocuk sahibi olma kararlarını etkileyen faktörler araştırılacak.

Boşanma hızı en yüksek illerin ise İzmir, Antalya, Karaman olduğu belirtilmişti. Bu illerde boşanma oranlarının neden yüksek olduğu, boşanmanın aileler ve çocuklar üzerindeki etkileri ve boşanma sürecini etkileyen sosyoekonomik faktörler incelenecek.

Yapılan görüşmeler ve anketler sonucunda elde edilen veriler, bu illerde uygulanacak politikaların belirlenmesinde kullanılacak. Yapılan çalışmadaki amacın aile yapısını güçlendirmek, doğurganlık hızını artırmak ve boşanma oranlarını düşürmek için etkili ve hedefe yönelik çözümler geliştirmek.

Bu saha çalışması, Türkiye'de ilk defa doğurganlık ve boşanma hızları üzerine yapılacak kapsamlı bir analiz olma özelliğini taşıyor. Elde edilecek veriler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın aile politikalarını geliştirmesi ve daha etkili çözümler sunması için önemli bir kaynak oluşturacak.