Bunun adı soygun! Bunun adı soygun!

GMİS Toplantı Salonu’nda yapılan açıklamada, Başkan Yeşil, dün Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile yapılan KİT Reformu görüşmesinin detaylarını aktardı. Alparslan Bayraktar’ın konu ile ilgili duruşunun net olduğunu ifade eden Başkan Yeşil, “Özelleştirme ve kapatma söz konusu değildir” sözünü teminat olarak kabul ettiklerini söyledi.

“BİZE NET BİR ŞEKİLDE DURUŞUNU GÖSTERDİ”

19 KİT’in yer aldığı reformun kabul edilemeyeceğini ifade eden Başkan Yeşil, “Bu reformun kesinlikle kabul edilemeyeceğini, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun da kesinlikle özelleştirilemeyeceğini ve kapatılamayacağını ısrarla vurguladık. Toplantının sonunda da bize dönüş olmazsa bu toplantıları büyütüp daha kitlesel, daha büyük toplantılar yapacağımızı ısrarla vurguladık. Bunun neticesinde dün itibariyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Zonguldak, Bartın, Karabük, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri ve il başkanları katıldı. Bizler de Genel Maden İşçileri Sendikası'nı temsil eden sayı sınırlı olduğu için yönetim adına Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve ben katıldık. Toplantıda KİT reformunun bize neler kaybettireceğini ısrarla vurguladık ve anlattık. Sonuç olarak Sayın Bakanımız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız bize net bir şekilde duruşunu gösterdi. Bende kendisine şahsım ve yönetim kurulu adına teşekkür ediyorum. Çünkü Türkiye Taşkömürü Kurumu, Enerji Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş.” dedi.

“Özelleştirme ve kapatma söz konusu değildir’ diye beyanatta bulundu”

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan uzmanların bu kurumu ve bununla beraber 19 KİT'i nasıl yönetebileceği konusunda tartışmaların olduğunu söyleyen Yeşil, “Kesinlikle bunu kabul etmeyeceğimizi belirttik. Bakanlığımızın da duruşu net. ‘Ben Zonguldak'a geldiğimde de söyledim, şimdi de aynı şeyi söylüyorum: Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu büyütmek, genişletmek, üretimi artırmak için biz elimizden ne geliyorsa onu yapacağız. Bu doğrultuda bu kuruma 2000 kişi aldık ve çalışmalarımız devam ediyor. Özelleştirme ve kapatma söz konusu değildir’ diye beyanatta bulundu. Duruşunu teminat olarak kabul ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“BAKIŞ AÇIMIZ AYNI”

19 KİT reformu ile ilgili yeni bir gelişmenin olması halinde çıktıkları yolda yürümeye devam edeceklerini ifade eden Yeşil, “Bu taslakla ilgili çalışma yine gündeme gelir ve çalışmalar olursa biz Genel Maden İşçileri Sendikası, Zonguldak Platformu, maden ve MTA işçileri olarak meydanlarda olacağımızı ısrarla vurguluyorum. Toplantımız bu şekilde sonuçlandı. Türkiye Taşkömürü Kurumu üzerinde böyle bir şey yoktur denildi ve olmayacak denildi. Kendileri basın açıklaması yaptılar. Bugün de olağanüstü toplanarak başkanlarımıza ve sizlere bilgi vermek için buradayız. Şimdi bunun üzerine arkadaşlarımızla toplantı gerçekleştireceğiz. Bakanımızın duruşu netti arkadaşlar. Yani ikna etmekten ziyade sonuçta bu devletin bakanı. Çünkü bu reform adı altında hazırlanan taslak, onun da yetkilerini elinden alacağı için bakış açımız aynı.” dedi.

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA