Hafif ticari otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı Hafif ticari otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Bartın Amasra'da 5 Ekim Perşembe gece saat 03:47'de 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Amasra’ya bağlı Topallar Köyü olan deprem 5 kilometre derinlikte 3,3 şiddetinde meydana geldi. Sarsıntı çok sayıda kişi tarafından hissedildi. 

BARTIN 1968 YILINDA FELAKETİ YAŞAMIŞTI

Bartın'da 3 Eylül 1968 tarihinde yaşanan ve bazı kaynaklara göre 29 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yüzlerce vatandaşımızın yaralandığı ve 2 bin 478 binanın hasar gördüğü depremin video görüntüleri ortaya çıktı.

3 Eylül'de yaşanan depremin 2 gün sonrasında çekildiği tahmin edilen görüntülerde, yıkılan evler, minareler ile depremzede vatandaşların enkaz toplama çalışmaları ile kurulan çadırlarda zor şartlarda hayatlarını sürdüren vatandaşlar yer alıyor. Görüntülerde deprem sonrasi tsunami oluşan Amasra da yer alıyor.

TSUNAMİ OLUŞTU

1968 Bartın Depremi 2015 yılında Bartın Üniversitesinde gerçekleştirilen konferansta konuşan Bartın Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İl Müdürü Nurhan Doğruöz, 1968 depreminde oluşan tsunami ile Amasra’da suların 100 metre kadar karaya girdiğini söylemişti.

Bartın’da 1968 depreminde yaşananları olayın tanıkları üzerinden aktaran Doğruöz, “3 Eylül 1968 depremi meydana geldiği tarihte Amasra’da bulunan Hartmann Wedding adlı akademisyen aktardıklarına göre halk panik halindeymiş.

O dönem Amasra’da turistler korku içinde şehri terk etmişler. Amasra’da sadece yerel halktan insanlar kalmış. 3 Eylül 1968 günü saat 10.20’den başlamak üzere 4 saat boyunda 9 deprem meydana gelmiş. Büyük bir gürültüyle çok sayıda ev yıkılmış. Halk gece dışarda konaklamış, aşırı derece de yağmur yağmış ve içme suyu ile elektrik verilememiş.” dedi. Doğruöz 1968 depreminin şiddetiyle tsunamiler oluştuğunu da belirterek, “Yersarsıntısının başka etkileri de olmuştur.

Amasra ile Çakraz arasındaki dik kıyı yükseltilerinden binlerce metre küplük kalker blokları, gök gürültüsüne benzer gümbürtülerle denize düşerek, burada bir yanardağın püskürdüğü fikrini uyandıracak toz bulutları kaldırmışlar. 03 Eylül 1968 günü saat 10.34’te Büyük Liman'dan bu yana, yani doğudan gelen küçük bir taşma dalgası, 100 metre kadar karaya sokulmuş, 14 dakika sonra gelen ikinci dalga 60 metre daha içeriye sızmıştır.

29 ÖLÜ, 2478 BİNA HASAR GÖRDÜ

 Dalga, odun parçaları ve sehpalarını, yani gemi kızaklarını sürüklemiş olmakla kalmamış, birçok kayığı da karaya oturtmuş. Tüm tedbirlerin her olasılığa göre alınması noktasında AFAD olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.” diye konuşmuştu. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise “Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğu bilinciyle yaşamamız gerekiyor. Bartın'da 3 Eylül 1968 yılındaki depremi yaşayanlardanım. Çok fazla nüfus olmamasına rağmen Bartın'da 29 tane vatandaşımız hayatını kaybetti ve 2 bin 478 binamız hasar gördü.” dedi.

Sevgilisiyle görüştürmeyen, annesini öldürdü! Sevgilisiyle görüştürmeyen, annesini öldürdü!

Çektiği acılara dayanamadığı için hayatına son verdi Çektiği acılara dayanamadığı için hayatına son verdi

Ev sahibi kiracı dehşetinde bir yenisi! Ev sahibini katletti! Ev sahibi kiracı dehşetinde bir yenisi! Ev sahibini katletti!

Korkunç cinayetin detayları belli oldu! Her detayı ürpertici! Korkunç cinayetin detayları belli oldu! Her detayı ürpertici!

10 yıldır gözlerini kapatamıyor! ‘Anne hiçbir şey istemiyorum’ 10 yıldır gözlerini kapatamıyor! ‘Anne hiçbir şey istemiyorum’

Kafası parçalanmış ceset bulundu! Kafası parçalanmış ceset bulundu!

Kapıyı açtılar ev patladı! Akıl almaz olay kamerada! Kapıyı açtılar ev patladı! Akıl almaz olay kamerada!

Akaryakıtta büyük indirim! Akaryakıtta büyük indirim!

3 çocuğa mezar olan inşaat temeli! 3 çocuğa mezar olan inşaat temeli!

17 yaşındaki çocuk babasını tabancayla vurdu 17 yaşındaki çocuk babasını tabancayla vurdu

14 yaşındaki çocuk, koruyucu ailesini balkona kilitleyip evden kaçtı 14 yaşındaki çocuk, koruyucu ailesini balkona kilitleyip evden kaçtı

Editör: Murat Barutçu