birilerinin iştahını kabartmış olduğu anlaşılan ve yıkımı için ferman çıkartılan Yayla İlkokulu binası bilindiği gibi bu kentin belleği sayılabilecek bir yapı ve tek kat üstüne inşa edilmiş bir okul. Ancak bu okulun arsası çok kıymetli. Etrafında stadyum, kapalı spor salonu, yeni devlet hastane si ve okullar bulunan bi yapının yerine dikilebilecek bir AVM parayı kırar. Benzer ve daha küçük olabilecek ve kafelerle desteklenebilecek bir bina da aynı şekilde paraya para demez.

Bu nedenle uyduruk olarak nitelendirilebilecek raporlarla hakkında ferman çıkartılarak “depreme dayanıksız olduğundan yıkımına” emri verildi. Bu işte bir rant kapısı olduğu söylentileri de tüm kente yayıldı.

Aynı şekilde ve hemen hemen aynı yıllarda yapılmış ve aynı yerleşim bölgesinde bulunan eski EKİ Umum Müdürlük binası da bilindiği gibi üç katlı ve onarımı sürüyor. Buraya da Olgunlaştırma Enstitüsü yapılacağı söyleniyor.

Her iki binanın geçmişine bakılınca birinin depreme dayanıksız, birinin depreme dayanıklı olduğu raporlar da akla ziyan raporlar olarak göze görünüyor. Bu işte bir iş olduğu varsayımı da kamuoyunda konuşulan konular arasına giriyor.

Devletin Mili Eğitimi de buna alet ediliyor. İşin en garip yönü de “çürük” diye yıkımı istenen Yayla İlkokulu binası için seçilen yeni alanın ise her türlü su baskınına müsait ve altının da dehlizlerle dolu olması.

Ve bu aşamada Ankara’da bulunan Bakanlığın işin aslını bilmeden yeni yapım alanı için ihale açacağı haberi de bir müjdeymiş gibi veriliyor. Yayla Konağı bahçesinin alt tarafında bulunan yerde yapılacak olan okulda okuyacak miniklerin sel baskını tehlikesinde olduğunun üstü kapatılmaya çalışılıyor.

Zonguldak kamuoyu böyle bir girişimin çok tehlikeli olduğu bilincinden hareket ederek bunu başlatanların da gelecekte hesap vereceklerine inanıyor. Yayla İlkokulu yapımı işini kendi girişimlerinin sonucu olduğunu her fırsatta basına aktaran AKP milletvekili Muammer Avcı’nın da bundan vazgeçerek okula başka bir yer bulması ve Yayla Okul binasının korunarak Zonguldak’ın Belleği olma özelliğini yitirmemesi için çalışması durumunda kamuoyunda daha çok takdir toplayacağına vatandaş inanıyor.

Yayla Ortaokulu ihaleye çıkacak; Yeni bina 24 derslikli olacak Yayla Ortaokulu ihaleye çıkacak; Yeni bina 24 derslikli olacak

Muhabir: Sermet Aksu